Mannen i mitten som anses vara ledare för Bro-nätverket är nu misstänkt för grovt narkotikabrott. Händelser som nätverkets medlemmar varit misstänkta för är bla misshandeln av en småbarnspappa(tv) och bombhotet mot kommunhuset(th). Foto: Polisens förundersökningar/TT

Ledare för Bro-nätverket häktad för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Två män misstänkts för grovt narkotikabrott i Upplands-Bro. En av männen anses vara en ledargestalt inom det kriminella Bro-nätverket. Gruppen har varit misstänkta för flera grova brott, bland annat händelsen då någon placerade en misstänkt bombväska utanför kommunhuset i Bro.

Sent på måndagskvällen greps två män i en bostad i Upplands-Bro. En av männen anses vara en ledargestalt inom det kriminella Bro-nätverket. Under fredagen hölls häktesförhandlingen i Attunda tingsrätt för de två männen som är misstänkta för grovt narkotikabrott. Åklagaren Henrik Stiernblad har inte velat ställa upp på någon intervju men enligt källor till SVT ska männen innehaft 500 gram kokain.

Flera grova brott

En 22-årig man som nu häktats har figurerat i flera utredaningar sedan tidigare. 2019 satt han häktad i sju månader för ett uppmärksammat dubbelmord i Bro. Samma år figurerade han i Uppdrag granskning då han misshandlat en pappa på en idrottsplats under valborg. Tidigare i år begärdes han häktad för att ha skjutit mot en bil i Upplands-Bro där en familj satt. Han släpptes dock senare.

Förra året hittades en väska med texten bomb skriven på utanför kommunhuset i Upplands-Bro. Senare visade sig visade sig väskan vara ofarlig. Under samma natt förstördes också 18 bilar i bränder i kommunen.

Brottsförebyggande rådets, BRÅ:s, nationella trygghetsundersökning har tidigare visat att invånarna i Upplands Bro kommun är de som upplever mest otrygghet i hela Sverige.

SVT har sökt lokalpolisen, kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och trygghetschefen för en kommentar men ingen har kunnat uttala sig.

– Kommunen jobbar stenhårt för att alla ska känna sig tryggare och det har gett resultat. Vi har bland annat öppnat ett trygghetscenter, infört nattvandring och satt upp kameror på offentlig plats, säger Sara Eklind, kommunikationschef för Upplands-Bros kommun.

I klippet nedan ser ni Uppdrag granskning nyhet om de tysta vittnena i Upplands-Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.