Foto: TT

Två stockholmsmäklare varnas för lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Två mäklare i Stockholm varnas av Fastighetsmäklarinspektionen för att ha använt sig av lockpriser. I det ena fallet var utgångspriset för en bostad 29 procent lägre än mäklarens bedömning av lägsta marknadsvärde. ”En väsentlig avvikelse som mycket tydligt visar att det har varit fråga om ett lockpris”, skriver myndigheten.

I det ena fallet annonserades en bostadsrätt ut för 1 850 000 kronor. Redan tre timmar efter den första visningen var priset uppe i 2 910 000 kronor och den slutgiltiga summan blev 3 030 000 kronor.

”Vilseledande prisuppgift”

Mäklaren själv menar att det var svårt att uppskatta värdet på bostaden eftersom han inte kände till någon liknande bostad som sålts i samma område tidigare. Han menar även att lägenheten var ett totalt renoveringsobjekt och att den var i helt obeboeligt skick vid försäljningen.

Fastighetsmäklarinspektionen anser dock att det handlar om en vilseledande prisuppgift i marknadsföringen där man bland annat pekar på skillnaden mellan mäklarens påstående och om lägenhetens skick och objektsbeskrivningen.  

Ändrade utgångspriset i efterhand

Det andra fallet handlar om en bostadsrätt där utgångspriset låg på 1 995 000 kronor trots att mäklaren bedömde fastighetens marknadsvärde till mellan 2 800 000 och 3 000 000 kronor.

Slutsumman landade till sist på 3 400 000 – en skillnad på 41 procent jämfört med utgångspriset. Mäklaren valde även att ändra utgångspriset efter budgivningen till slutsumman – 3 400 000.

Mäklaren hävdar att det låga utgångspriset berodde på att säljarna var angelägna om att få bostaden såld. Fastighetsmäklarinspektionen anser dock att det är en väsentlig avvikelse som mycket tydligt visar att det har varit fråga om ett lockpris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.