Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i småbarnsfamiljens vardag efter det chockerande cancerbeskedet. Foto: Ellen Pan/SVT

Tvåbarnsmamman Camilla drabbad av obotlig cancer – kritisk mot vården

Uppdaterad
Publicerad

40-åriga Camilla Falk hade precis fött sitt andra barn när hon fick mardrömsbeskedet i december förra året. Hon har en cancer som läkarna bedömer är obotlig. SVT har följt Camilla och hennes familj i deras vardag efter att livet vänts upp och ner.

I två år hade Camilla sökt vård för smärtor i bröstet. Läkarna skickade hem henne med Omeprazol, men till slut upptäckte de felet – en tumör i magsäcken.

– Då rasade allt. Det var bara panikångest, berättar 40-åringen.

Nu är hon kritisk mot att tumören upptäcktes så sent – men också mot cancervården överlag, som hon upplever styrs av mallar och budgetar. Hon har till exempel nekats behandlingen immunterapi, som hon nu istället får hos en privat vårdgivare.

Behandlingen kostar 80 000 per tillfälle, och för att ha råd startade familjen en insamling som nu är uppe i över en miljon kronor.

”God och beprövad vård”

Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare på SKR, menar att vården inte styrs av ekonomi och anser att den statligt finansierade vården är tillräcklig.

– Jag tycker att den offentliga vård som vi ger idag, med den struktur och grund på vetenskap och erfarenhet som finns, är väldigt god och beprövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.