• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Salems kommun betalade ockerpriser för vägsalt. Foto: TT

Tyresö enda kommun som lyckats undvika blufföretagen

Publicerad

Tyresö är den enda Stockholmskommunen som inte betalat något företag som finns på varningslistor. Det visar SVT:s Uppdrag Granskning.

Uppdrag granskning har gått igenom tusentals bluffakturor som betalats av offentlig sektor. Det visade sig att fakturorna kostat skattebetalarna 88 miljoner kronor under perioden 2012-2016. I Stockholmsområdet är det bara Tyresö kommun som inte betalat ut pengar till företag som finns på varningslistor.

Hillevi Hedberg, enhetschef på ekonomiserviceavdelningen i kommunen, berättar att Tyresö sedan 2010 har ett system där alla fakturor granskas centralt. Kommunen har också sedan länge använt sig av extern hjälp.

– Vi använder ett extern företag som granskar att nya leverantörer till exempel har F-skatt och att de inte finns på Svensk handels varningslista.

Förra året genomförde kommunen en utbildningssatsning för personal som arbetar med fakturahantering. Kommunen minskade samtidigt ner antalet personer som har befogenhet att göra beställningar.

– Vi fick tydligt uppdrag från ledningen att se till att minska riskerna, Hillevi Hedberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer