Blufföretag lurade skola: Här ligger lysrören värda 300 000 kronor

Publicerad

Uppdrag granskning har gått igenom fakturor som skickats till det offentliga Sverige från aktörer som finns på de största varningslistorna för blufföretag. Ett exempel är ESS-gymnasiet på Södermalm som har köpt lysrör för 312 000 kronor – utan att det fanns något behov.
– Man känner sig jävligt blåst och lurad, säger Johan Erlandsson som tidigare var administrativ gruppchef på skolan.

I Stockholms stad har man de senaste åren betalat drygt 1,8 miljoner kronor till företag som finns med på varningslistor över blufföretag. Av dessa pengar kommer runt en halv miljon från ESS-gymnasiet. Under 2015 och 2016 köpte skolan in lysrör och rengöringsmedel för sammanlagt 467 595 kronor.

Så gjorde blufföretaget

– Det var en väldigt vänlig herre som ringde upp och presenterade sig och berättade om det här avtalet som han hade tecknat då med min företrädare. Personen hävdade att min företrädare hade tecknat ett avtal, en prenumeration på de här lysrören för att det fanns ett behov. Då svalde jag det betet, berättar Johan Erlandsson som var den som godkände fakturorna.

– Eftersom jag tackade ja där så började den här prenumerationen. Ganska snart förstod jag att det här var ju inte riktigt rätt. Det tog ju en god stund innan jag lyckades få hejd på det och resultatet har vi ju sett nere i källaren.

”Får lyckönska de som lurade mig”

Nere i källaren på ESS-gymnasiet finns idag lådor med lysrör som det kommer ta många år innan man förbrukat. Johan Erlandsson vill inte kalla det som hände för bluffakturor då skolan faktiskt fick varor för pengarna. Men samtidigt var det inte en affär han själv önskade göra.

– Den som bär ansvaret för det här är ju jag. Sen är det väl bara att lyckönska de som lyckades lura mig, säger han.

Det här sker ju över hela Sverige. Varför går det att lura offentlig verksamhet så här?

– Jag kan ju bara tala utifrån mig och Stockholms stad som är en väldigt stor kund. Vi har ju avtal till mångmiljonbelopp. I mitt fall är det bristande internkontroll och brist hos mig att jag inte liksom dubbelkollade det här innan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverigefakturorna

Mer i ämnet