Unga använder sex som ångestdämpare

Uppdaterad
Publicerad

Många unga har sex för att döva sin dåliga självkänsla. En tillfällig ångestlindring som leder till en ond cirkel av självdestruktivitet. Vi har träffat Lisa.

– Grejen är den att man känner att man har lite ångest och att man inte duger, och när man skickar en bild undrar man vad som händer om den figurerar på internet. Det genererar nästan mer ångest, säger en tjej som vi kan kalla Lisa.

Lisa är drygt 25 år i dag och växte upp i en familj där det var mycket bråk. Det i kombination med få kompisar i skolan och dålig självkänsla ledde till kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin.

Sexualbrott mot barn

I 15-årsåldern började hon skicka nakenbilder till män. Responsen var enorm.

– Vissa gånger fick man så många förslag att man bara valde någon slumpmässigt. Valde man ett visst nickname kunde skärmen explodera av män som ville träffa mig, säger Lisa.

Riskfyllt lägga ut bilder på nätet

Författaren Caroline Engvall har skrivit flera böcker på temat självdestruktivitet. Hon åker runt och föreläser och har stött på mängder av tonåringar och unga vuxna som använder sex för att döva ångest.

– De barn som säljer sex och blir utsatta på nätet lägger ofta all skuld på sig själva och är rädda för att inga kommer att tro dem, säger Caroline Engvall.

Riskerna med att skicka bilder på nätet till okända män är stora. Exempelvis har den man från Husby som misstänks för att ha utnyttjat flickor att begå grova övergrepp på sig själva hotat offren med att han skulle lägga ut bilderna på internet om han inte fick fler bilder.

– Unga kan känna sig lurade när de märker att den här personen på andra sidan skärmen inte är den de trodde. Just att de blivit lurade är väldigt svårt för de unga att hantera och det kan göra att de inte berättar för vuxenvärlden, säger Caroline Engvall.

Använder sex som självmedicinering

För Lisas del ledde chattandet och bilderna till privata träffar som slutade med att Lisa hade sex med männen.

– Man träffas och tycker att man duger. Efteråt undrar man vad som skett och man känner sig bara smutsig och dum, säger Lisa.

– Jag vet inte om männen mår dåligt också. Man önskar ju att någon av dem ska fråga varför jag träffar dem och har sex, men det har aldrig hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualbrott mot barn

Mer i ämnet