Fristad för unga offer

Uppdaterad
Publicerad

Nya Barnahuset i Stockholm är unikt i Europa eftersom flera myndigheter, inklusive polisen är samlade under samma tak. För barn och ungdomar som råkat illa ut i sina egna familjer innebär det att de slipper bollas runt bland olika myndigheter och berätta sin historia om och om igen.

Barnahuset, som invigdes tidigare i höstas, tar emot barn som blivit misshandlade eller sexuellt utnyttjade.

– Målgruppen är barn som är utsatta för brott och framförallt barn som är utsatta för brott i nära relation, säger Anders Forsberg som är enhetschef på Barnahuset.

Sexualbrott mot barn

ABC berättade i flera inslag i förra veckan om barn och ungdomar som råkar illa ut, bland annat Lisa som sökt bekräftelse genom att lägga ut nakenbilder på nätet och senare träffat männen och ha sex med dem.

– Man träffar de och får bekräftelse att man duger men efteråt känner man sig bara smutsig och dum, säger ”Lisa”.

Flera myndigheter under samma tak

I Barnahuset finns socialtjänsten, polisen, barnskyddsteamet och barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning samlade under samma tak, allt för att samverka. Här jobbar bland annat ett 50-tal poliser som förhör barn.

– Att få ett barn att berätta, det är själva utmaningen i barnförhöret, säger barnutredaren Bente Böckmann och fortsätter:

– Det förhör man håller med ett barn här ska ju spelas upp i en rättegång och då finns det ju ingen möjlighet att ställa några frågor utan då ska ju alla dessa frågor vara besvarade.

Kritik mot att få jobbar inom barnpsykiatrin

Men Barnahuset har fått kritik för att det är alldeles för få som jobbar inom Barn- och ungdomspsykiatrin på Barnahuset.

– Det är underbemannat på den barnpsykiatriska sidan och där brister ju Barnahuset eftersom man måste backa upp de här barnen som varit så här utsatta, säger journalisten och författaren Caroline Engvall som skrivit flera böcker om utsatta barn.

– Det finns fog för den kritiken. Vi behöver utveckla vad som händer senare, steget efter att man har utrett, säger Anders Forsberg och fortsätter:

– Man kan konstatera att barnen behöver stöd och hjälp. Dessutom behöver det utvecklas många fler modeller och metoder för hur vi hjälper dem också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualbrott mot barn

Mer i ämnet