Linnea Törnlund och Elise Lundin, som går årskurs 2 på Anna Whitlocks gymnasium, berättar varför de tror anmälningarna mot sexuellt våld har ökat. Foto: Pia Heick/SVT

Gymnasieeleverna om den nya Stockholmsenkäten

Uppdaterad
Publicerad

Utsattheten för sexuellt tvång ökar bland stockholmselever. Andelen flickor som uppger att de blivit tvingade till sex har fördubblats sedan 2016. Av gymnasieelever i årskurs två svarar åtta procent att de blivit utsatta. Det är det högsta uppmätta värdet sedan undersökningen startade 2002.

– Det här är det mest oroande resultatet i undersökningen, sa Jan Jönsson (L), socialborgarråd om Stockholmsenkäten 2020.

En av de mest oroande utvecklingarna i Stockholmsenkäten 2020 är den avsevärt högre nivån av flickor som uppgett att de blivit utsatta för våldtäkt och tvingats till sex. Det sa socialborgarråd Jan Jönsson (L) och skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) vid torsdagens pressträff i Stadhuset.

Sexbrott i fokus efter metoo

Åtta procent av gymnasieflickorna i årskurs två uppger att de blivit tvingade till sex, av flickorna i årskurs nio svarar fem procent att de blivit utsatta. Det är en fördubbling sedan 2016.

Samtidigt menar man att siffrorna måste ses på med försiktighet eftersom ökningen av antalet anmälningar kan bero på ett flertal samhällsförändringar. De senaste åren har sexbrott lyfts fram i samhällsdebatten efter bland annat metoo och samtyckeslagen, vilket kan ha ökat anmälningsbenägenheten.

– Oavsett vad förklaringen är till att fler anmäler så uppger åtta procent att de blir tvingade till sex. Det är en oerhört hög siffra, säger Jan Jönsson (L).

Vad kan man göra åt det?

– Informera föräldrar, det är de som måste föra de svåra samtalen. Framför allt med sönerna om hur man förhåller sig till andra människor och kroppar.

Tolvåringar dras in i ”sugardating”

En annan oroande utveckling enligt socialborgarrådet är uppgången av ”sugardating” där äldre män betalar för att unga tjejer ska ställa upp på sex.

– Detta fenomen har vi sett öka under coronakrisen, många är så unga som 12-13 år.

Under polisens insats ”Operation torsk” som gjordes tillsammans med socialförvaltningen, fångades många unga individer upp som dragits in i sexhandeln.

– Det gemensamma för tjejerna och pojkarna som dras in i detta är att många har erfarenhet av tidigare övergrepp. Därför finns det anledning att vara oroad för att den här typen av siffror kan öka ett sådant här fenomen, och dra in fler i problematiken, säger Jan Jönsson (L).

Som en följd av utvecklingen har nu socialtjänsten slutit avtal med polisen där man ska jobba uppsökande mot unga personer som dragits in i ”sugardating”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.