Raketer sköts på både höjden och tvären på Möllevångstorget i Malmö. Foto: Johan NIlsson, TT

Ovanligt stökig nyårsnatt – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsnatten har varit ovanligt stökig på många håll i landet – trots coronapandemi och stränga rekommendationer -  och polisen vittnar bland annat om vårdslösa raketskjutningar, mordförsök och stora folksamlingar.

I Stockholm fick polisen hantera flera ärenden där ungdomar skjutit raketer på ett riskabelt sätt, bland annat i Liljeholmen och Sollentuna där ungdomsgäng även sköt smällare mot polisbilar.

– Det har varit otroligt mycket larm om raketskjutningar, mer än vanligt. Kanske är det för att krogarna är stängda, då håller folk på med det här i stället, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl på Stockholmspolisen och tillägger att de flesta raketskjutningarna skett i förorterna, av ungdomar som ännu inte är straffmyndiga.

– De har skjutit på varandra, på bilar och polisbilar.

Mordförsök i Klippan

I Skåne har det varit mycket bråk kopplade till nyårsfirandet, uppger Skånepolisens presstalesperson Evelina Olsson.

I Klippans kommun så larmades polisen till ett storbråk där ett 20-tal personer ska ha varit inblandade. I samband med bråket skadades en man i 20-årsåldern som fördes till sjukhus.

– Det rör sig om stick- eller skärskador, säger Evelina Olsson.

Händelsen rubriceras som mordförsök och två personer ha gripits. Ytterligare fyra personer har kallats till förhör. Mannens skadeläge är allvarligt men inte livshotande.

I Malmö flög raketerna både på tvären och höjden på Möllevångstorget..

Stora folksamlingar i Göteborg

Även i Västra Götaland har polisen haft fullt upp med larm om raketskjutningar.

– Vi hade mycket att göra mellan midnatt och kvart i ett. Det har varit en hel del som handlat om fyrverkerier och bränder och lite bråk, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl på polisen region Väst.

Polisen rapporterar även om en knivskärning i Mölndal då en man oprovocerat blivit huggen i ryggen. Han fördes med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset och polisen har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel. Ingen person är gripen och mannens skadeläge är oklart.

Morten Gunneng uppger vidare att polisen blivit ”lite tagna på sängen” när stora folkmassor samlades vid Masthuggskyrkan och Götaplatsen i Göteborg vid tolvslaget.

– Man bedömde att det var 500 personer på Masthuggskyrkan. Sen kan det ha varit 3 000 personer som samlats på Götaplatsen, säger han.

Kyrka skadad av skarpa skott

I närheten av kyrkan i linderöd utanför Kristianstad avlossades flera skott med ett jaktvapen under natten. Polisen bedömer att skotten inneburit fara för personer som befunnit sig i skottens riktning, även om ingen skadats. Däremot har kyrkan fått skador av skotten.

”Exceptionellt stökig natt”

Polisen i Dalarna rapporterar om mycket oroligheter.

– Det har varit en exceptionellt rörig och stökig natt i hela regionen, säger Lars Hedelin, presstalesman för polisen i region Bergslagen.

I Avesta sköt 40-50 unga män fyrverkerier mot polisen, sparkade och slog sönder polisbilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.