S:ta Raghilds kyrka, Alla helgons kyrka och Ytterenhörna kyrka kommer ansluta sig till ringningen. Foto: Johan Fredriksson/ Wikimedia commons

Kyrkklockorna ringer på nyår – hedrar pandemioffer

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkklockorna på alla domkyrkor i Sverige kommer att ringa samtidigt på nyårsafton. Detta för att hedra dem som avlidit under coronapandemin.

–  Domkyrkorna kommer som vanligt att ringa in det nya året, men den här ringningen är ovanlig och hör till detta exceptionella år, säger Antje Jackelén, ärkebiskop.

Med anledning av pandemin har samtliga landets domkyrkor en särskild klockringning på nyårsafton. Klockorna ringer i tio minuter med start från 18.00. Detta för att minnas och hedra dem som dött under detta pandemiår.

– Klockringningen är extra viktig i år då många har lämnat oss och begravningar har inte blivit av som vanligt på grund av restriktionerna, säger Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Utöver domkyrkorna ansluter fler kyrkor till den gemensamma ringningen, bland annat S:ta Raghilds kyrka, Alla helgons kyrka, Ytterenhörna kyrka och Nykvarnskyrkan. Det uppger Länstidningen.

Första gången

Pandemin har skördat över 8 000 liv i Sverige. Det är första gången i modern tid som kyrkoklockorna ringer samtidigt för att uppmärksamma något som påverkat hela landet.

Hör ärkebiskopen Antje Jackelén berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.