De nya lokalerna kommer ligga i två byggnader intill S:t Görans sjukhus Foto: SVT

Hit flyttar vården för barn med psykisk ohälsa

Publicerad

Regionen vill  satsa på psykisk ohälsa bland unga. En ny mottagning intill S:t Görans sjukhus ska öppna upp och samla all akutvård för barn med psykisk ohälsa på en och samma plats.

– Nu kommer ambulans, polis och föräldrar veta var man ska vända sig, säger Susanne Nordling (MP), ansvarig för psykiatri och psykisk hälsa i region Stockholm.

När regionen la fram förslaget till nästa års budget presenterades en satsning på psykisk ohälsa bland unga.

– De som mår absolut sämst nu får en ännu bättre och sammanhållen vård, säger Susanne Nordling (MP), ansvarig för psykiatri och psykisk hälsa i region Stockholm.

Mottagningen kommer ligga i anslutning till S:t Görans vuxenpsykiatri och i samma kvarter som sprututbyte idag huserar. Just sprututbytet har grannar sedan tidigare kritiserat. Att mottagningar nu flyttas från andra platser och just hit ser Susanne Nordling (MP) inte som något problem.

Kan det finnas någon nackdel med att inte längre ha det lite mer utspritt?

– Inte när det gäller den akuta vården, för den är så pass liten. Vi behöver samla den så att patienterna inte behöver åka mellan så många platser.  

Kostar 150 miljoner

Den nya mottagningen blir en sammanslagning av Maria Ungdom, BUP, Stockholms centrum för ätstörning och den psykiatriska barnakuten, som tidigare legat på S:t Görans sjukhus och Södersjukhuset.

Satsningen väntas kosta 150 miljoner kronor och förhoppningen är att kunna öppna upp mottagningen tidigast år 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer