Foto: SVT

Ungdomsverksamheter öppnar igen i Husby och Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens hus är nytt samarbete mellan olika aktörer i staden, som tillsammans ska skapa bättre utbud för unga i Järva. Det menar Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Redan i maj förväntas lokalerna öppna i Husby och en temporär lokal i Rinkeby.

Framtidens hus är ett nytt koncept för ungdomar mellan 16 och 19 år i Rinkeby och Husby.

– Det här ska rusta våra unga bättre än tidigare, så att de enklare kan komma in på arbetsmarknaden och klara av studier bättre, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

”Vi har misslyckats – nu gör vi om”

Det har varit stormigt kring ungdomsverksamheter i Järva. I oktober 2020 valde stadsdelen att bomma igen både Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby. Något som skapade oro bland både unga och vuxna i stadsdelen.

Nämnden hänvisade då till en extern utredning som visade att utmaningarna var för omfattande. En rapport pekade på otydligt uppdrag, svagt ledarskap, bristande uppföljning, bristande förtroende mellan politiker, ungdomar, medarbetare och polisen samt att trygghetsfrågan var ett stort problem.

Vems ansvar är det att det gått så långt med så många brister?

– Det är alltid stadsdelsnämnden, det är vi som är ytterst ansvarig och nu är det jag, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, som tillträdde den nya tjänsten vid årsskiftet.

Vad har ni i nämnden misslyckats med?

– Vi hade misslyckats med att ge ungdomar den struktur som behövdes i en fritidsverksamhet, det blev ett ostrukturerat häng och det blev för mycket distraktion utifrån, och vi behövde göra något åt det, ingen var nöjd med hur det såg ut, varken vi eller ungdomarna själva.

Ungdomar är med och formar innehållet

Nu tar man ett omtag och öppnar nya lokaler i Husby centrum och tillfälligt i Rinkeby i maj. För Rinkebys del behöver de nya lokalerna renoveras och säkerhetsanpassas på Rinkebystråket, och beräknas vara klara i november. Men till dess ska lokalerna öppnas tillfälligt i Bredbyskolan.

En fokusgrupp med ungdomar i stadsdelen jobbar med att samla in åsikter och önskemål om vad ungdomar själva vill ha ut av den nya verksamheten.

Hör mer om planerna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet