Träningslokalen har hyrts av ett produktionsbolag som kopplas till högerextremism. Foto: SVT

Upplands Väsby hyr ut träningslokal till högerextremister

Uppdaterad
Publicerad

Ett produktionsbolag som kopplas till högerextremism har under hösten bokat upp en träningslokal som ägs av Upplands Väsby kommun. Detta rapporterar tidningen Expo. Kultur- och fritidschefen Maria Röstberg menar att de inte kan neka privatpersoner att hyra deras lokaler.

– Vi har likställighetsprincipen att förhålla oss till. Så länge de inte gör något olagligt i lokalerna kommer de få fortsätta hyra, säger hon.

Produktionsbolaget som hyrt lokalen har enligt Expo tidigare varit central i produktionen av högerextrem propaganda. Mannen bakom företaget har även figurerat nazistiska organistationer och medverkade 2018 i Uppdrag gransknings program om alternativhögern i Sverige. Där berättade mannen om den del av hans verksamhet som sysslade med kampsport.

– Vill du införliva din egen politik i någon mening så måste du som politisk enhet ha ett våldskapital, berättade han.

Kommunen: ”Komplex fråga”

Att lokalen hyrs ut till personer med ett nazistiskt och högerextremt förflutet menar Maria Röstberg är en komplex fråga.

– Det är en sak att göra olagliga handlingar. Men att ha vissa åsikter kan vi inte tycka till om, säger hon.

Mannen bakom produktionsbolaget som Expo beskriver som högerextremistiskt säger så här till SVT:

– Vår beteckning är frihetlig höger. Träningen i Väsby har inget med någon produktion att göra, utan vi tränar brottning som en del av vår friskvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.