Foto: Anders Wiklund/TT

Upprop: ”Måste ta ansvar för vargattackerna”

Uppdaterad
Publicerad

Full ersättning för de kostnader ett vargangrepp för med sig och snabbt beviljad skyddsjakt.

Efter vargangreppen i Södertälje i förra veckan kräver nu Svenska fåravelsförbundet att myndigheterna tar problemen på allvar.

En gård i Södertälje utsattes nyligen för två vargattacker på kort tid där totalt ett sextiotal får fick sätta livet till. Trots det meddelade länsstyrelsen i Stockholm i måndags att ansökan om skyddsjakt mot varg hade fått avslag. På sin hemsida skriver myndigheten att det i stället finns andra lämpliga lösningar än skyddsjakt för att förhindra vargangrepp.

Efter det beslutet fick Svenska fåravelsförbundet nog.

Krav i ett upprop

I ett upprop skriver förbundet att de nu kräver att samhället måste ge ett bättre stöd. De vill se att skyddsjakt beviljas skyndsamt, att ersättningar betalas ut och att det ges mer pengar till förebyggande åtgärder.

– Vi vill sätta fokus och belysa att vi måste få ordning på rovdjurspolitiken. Vi måste efterleva de beslut som är tagna i rovdjurspropositionen, säger Gudrun Haglund-Eriksson, vice ordförande för Svenska fåravelsförbundet.

För att klara av att leva med vargen måste fårägarna få ersättning för de kostnader som orsakas av rovdjuren, säger hon.

– Hur många djur ska behöva sätta livet till? Det här är ett oerhört lidande, de flesta blir ju inte ens ihjälbitna, de flesta blir skadade. Det är enorma summor som försvinner.

Vinster med fårfarmar

Biologisk mångfald, högkvalitativa livsmedel och jobb på landsbygden. Gudrun Haglund-Eriksson räknar upp vinsterna med fårfarmarna i landet men säger samtidigt att om de ska kunna värna om detta måste samhället ta ett gemensamt ansvar.

– Vi bedriver en näringsverksamhet, vi kan inte ta ansvar för statens djur, säger hon.

Hon understryker dock att det här inte är en fråga om för eller emot varg.

– Vi kan mycket väl tänka oss att ha kvar de vargar som det har beslutats om, men inte fler. Men de vargar som lär sig äta får och stör vår produktion måste vi kunna ta bort. Vi ser ett återkommande mönster, har de börjat med det här så fortsätter de, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.