Zeliha Dagli och Yonas Hailu besökte Järvaveckan under tisdagen. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Så svarar politikerna på Järvabesökarnas frågor

Publicerad

Järvaveckan på Spånga IP drar till sig många besökare i olika åldrar. Vi har pratat med några av dem om vad de tycker är bra med veckan och vilka frågor de vill ställa till Stockholms politiker.

Ungdomsarbetslöshet

– Hur ska ni få fler ungdomar ut i arbete? Den frågan ställer Yonas Hailu.

Yonas Hailu Foto: SVT

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholm, svarar:

– Ingen ung ska vara utanför, det har varit en av våra viktigaste prioriteringar under mandatperioden och det kommer det fortsätta vara. Vi ska fortsätta göra det som gett resultat och bidragit till att arbetslösheten bland unga i Stockholm har minskat med 32 procent från april 2014 till april 2018.  Vi har storsatsat på sommarjobb och kommer slå rekord i år igen med 9 000 platser. Vi ska fortsätta satsa för att söka upp varenda ungdom som är utanför och erbjuda insatser, arbete eller studier. Därför fortsätter vi utveckla jobbtorg för unga.

Jämställdhet

– Vi vill att förortskvinnor ska ta mer plats i samhället. Tjejer ska inte stötas bort från offentliga platser. Jag undrar om politikerna tycker att det är jämställt i förorten, säger Zeliha Dagli från organisationen Varken hora eller kuvad (VHEK).

Zeliha Dagli från organisationen Varken hora eller kuvad. Foto: SVT

Emilia Bjuggren svarar:

– Ytterstadsområdena, liksom övriga samhället, är inte jämställt. Vi ser det i att kvinnor får lägre lön för lika arbete, att fler tvingas arbeta deltid och att kvinnor strukturellt får stå för en större del av det obetalda hushållsarbetet. Vi ser det också i att kvinnor i högre utsträckning utsätts för trakasserier och hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan vi aldrig acceptera.

Zeliha Dagli: Vad gör ni konkret för att öka jämställdheten?

Emilia Bjuggren:

– Att öka utrikes födda kvinnors delaktighet i samhället och på arbetsmarknaden är avgörande för att förbättra både etableringen och jämställdheten. Här ska vi fortsätta utveckla satsningarna på uppsökande arbete genom stadsdelsmammor och SFI för föräldralediga. Vi ska finnas närvarande på fler arenor såsom BVC, MCV och bibliotek för att i nästa steg kunna erbjuda stockholmsjobb och utbildningsinsatser.

– Vidare vill vi stärka skyddet mot trakasserier i arbetslivet och göra heltid till norm på hela arbetsmarknaden – alla som vill gå upp i arbetstid ska få möjlighet att göra det. Om Alliansen och SD får som de vill innebär det fler osäkra anställningar och låglönejobb.

Vill du ställa en fråga? Följ liverapportering och skriv din fråga här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet