Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Forsätter det så här så ser det mörkt ut för tomträttsinnehavaren, säger Pontus Lindbom, ordförande i föreningen. Foto: Frida Claesson/SVT

Bostadsrättsföreningar vägrar acceptera höjt tomthyra – stäms av staden

Uppdaterad
Publicerad

Chockhöjd tomträttsavgift väntar bostadsrättsföreningen Kampementet 2 på Gärdet när avtalet med Stockholms stad ska förnyas. Årskostnaden för att föreningens hus står på stadens mark föreslås öka med 260 procent.

– Forsätter det så här så ser det mörkt ut för tomträttsinnehavaren, säger Pontus Lindblom, ordförande i föreningen.

När bostadsrättsföreningen på Gärdet fick beskedet att tomträttsavgälden skulle höjas med drygt tre miljoner kronor fick de boende en chock. Stockholms stad vill höja markhyran från 1,7 miljoner kronor till närmare 5 miljoner kronor per år.

– Vi hade inte väntats oss den stora höjningen, säger Pontus Lindblom som är ordförande i föreningen.

Föreningen har nu tagit juridisk hjälp för att utreda om stadens höjning verkligen är skälig. Och föreningen är inte ensam, totalt har 14 bostadsrättsföreningar vägrat skriva på de nya avtalen och därmed stämts av Stockholms stad.

Hur ser du på att så många har vägrat skriva på sina nya avtal?

– Med den kommande stora avgiftshöjningen så blir nog många tvungna. En förening måste också klara av att finansiera underhåll och skötsel av sina hus, säger Pontus Lindblom.

Exploateringskontoret: Vi kommer förlikas

– Jag har svårt att se att någon av stämningarna ska sluta i en huvudförhandling. Med största sannolikhet kommer vi förlikas om den höjningen som kommunfullmäktige har beslutat om, säger Daniel Roos, avdelningschef på Exploateringskontoret.

Innebär det att staden får igenom den höjningen man vill?

– Ja, jag tror vi hamnar på den nivån.

Tomträttsavgälderna från flerbostadshus ger betydande intäkter till staden. År 2017 drog avgifterna in en miljard kronor per år, 2028 beräknas intäkten öka till 1,6 miljarder.

Hyrestvisten väntas tas upp i mark- och miljödomstolen 2023.

Så bestäms tomträttsavgiften

Flerbostadshus

Tomträttsavgälden är bestämd i kr/kvm bruttoarea (BTA).

Avgälden beräknas på 3,25% av 30% av markens taxeringsvärde. Det finns inget maxtak för höjningen, men den nya avgiften trappas upp under en femårsperiod. Avgälden är olika hög i olika delar av staden eftersom marken är olika mycket värd.

Under 2022 tillämpar Stockholms stad ett tillfälligt friköpsfönster där bostadsrättsföreningar får möjlighet att friköpa tomträtten till 2019 års marktaxeringsvärde. Friköpspriset sänks också från 100 procent av marktaxeringsvärdet till 85 procent.

Småhus

Avgälden beräknas på 3,25% av 40% av markens taxeringsvärde vid en 10-årig avgäldsperiod.

Höjning kan som högst bli 18 000 kr per år vid en 10-årig avgäldsperiod och 19 400 kr per år vid en 20-årig avgäldsperiod. Höjningen kan dock aldrig bli mer än 100%.

För småhus är friköpspriset 50% av marktaxeringsvärdet.

Praxis är att nivån på tomträttsavgälden justeras var tionde år.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.