Poliser vid Medborgarplatsen på torsdagen efter att en polisman blivit knivskuren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Våldet har blivit vardag”

Uppdaterad
Publicerad

Knivskärningen av en polisman på Medborgarplatsen i Stockholm är kulmen på en våldsspiral mot poliser de senaste åren, enligt Polisförbundet.

– Våldet har blivit vardag i samband med ingripanden, säger Stefan Eklund som är ordförande för Polisförbundet region Stockholm.

I går vid 11-tiden på förmiddagen blev en polisman knivskuren i nacken, mitt i centrala Stockholm. En 17-åring sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och Polisförbundet ser med oro på de senaste årens utveckling.

Knivattack mot polis vid Medborgarplatsen

Allt grövre våld mot poliser

–Vi ser att våldet mot poliser har blivit mycket grövre. Så sent som i går var det förutom knivskärningen också en polis som fick en stor sten kastad mot sig vid ett höghus i Östberga. Hon var en hårsmån från att bli träffad, säger Eklund och fortsätter:

–Polismän på fältet får i högre utsträckning idag ta emot förtäckta hot i samband med ingripanden. Det var hederligare förr, då accepterade de gripna det på ett annat sätt, säger Eklund.

Kammaråklagare Daniel Suneson har fram till lunchtid på söndag på sig att begära den misstänkte häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack mot polis vid Medborgarplatsen

Mer i ämnet