Övervakningskameror fångade det brutala mordet inne på en pizzeria i Rinkeby på film. Foto: Polisens förundersökning

Vapnet som avslöjade den misstänkte mördaren

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar rättegången mot den 17-åring som står åtalad misstänkt för mord på en man inne på en pizzeria i Rinkeby. Ett av de främsta bevisen är mordvapnet – som av en slump hittades vid en husrannsakan i ett helt annat ärende.

Den 8 januari i år sköts en man i 25-årsåldern till döds inne på en pizzeria vid Rinkeby torg – mitt i middagsrusningen. Han sköts med två skott, ett i huvudet och ett i halsen, på ungefär en meters avstånd och i dag inleds rättegången.

En 17-åring står åtalad misstänkt för brottet, vid mordtillfället var han 16 år gammal. Med hänvisning till den misstänktes låga ålder har tingsrätten valt att hålla rättegången bakom lykta dörrar.

– Vi har en omfattande förundersökning och vi har en mängd olika bevis, det är ett bra bevisläge, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

Övervakningskameror till stor hjälp

En viktig del i förundersökningen är de övervakningsfilmer som finns från mordkvällen. Det finns material från övervakningskameror på Rinkeby torg och det finns även filmer inifrån pizzerian som visar händelsen. Enligt Olof Calmvik har filmerna haft stor betydelse.

– Det är alltid bra att kunna säkerställa information och att man vet hur saker och ting ser ut på platsen när det händer. Man kan få fram uppgifter och omständigheter på ett ganska snabbt sätt och är inte beroende vittnesbevisning på samma sätt.

I det aktuella fallet har filmerna varit till stor hjälp för att kartlägga hur den misstänkte gärningsmannen rört sig innan och efter mordet.

Många vittnen till händelsen

På övervakningsfilmerna syns många vittnen. Det är till exempel en person som ser ut att hålla upp dörren för den misstänkte. Men det visar sig att han var nära vän till offret.

– Personen är omaskerad och om man tittar på vad som händer efteråt så ser man att han reagerar som man kanske bör i en sådan situation. Han är också kvar på platsen när polisen kommer. Personen känner målsäganden, de är bra vänner och bodde tillsammans vid tillfället.

Mordvapnet hittades av en slump

Vid en husrannsakan i ett helt annat ärende, ett rånärende från Södertälje, hittades mordvapnet med den åtalades DNA på. Mer om det kan du se i klippet ovan.

17-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.