Foto: TT

Miljonsatsning kapade köerna på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna till operation eller behandling på Karolinska universitetssjukhus ökade dramatiskt under hösten 2017. För att få ner köerna satsade alliansen 340 miljoner kronor, något som har kapat köerna med en tredjedel.

– Det här är inget annat än en kortsiktig panikåtgärd från den styrande Alliansen, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Hösten 2017 var operationsköerna vid Karolinska universitetssjukhuset ofta längre än vårdgarantins tre månader. SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om 20 svårt sjuka cancerpatienter som opererades för sent, eftersom det saknades vårdplatser.

För att avlasta sjukhuset presenterade Alliansen i slutet av 2017 en vårdsatsning på 340 miljoner som skulle gå till att beta av de växande köerna. Nu visar nya siffror att pengarna har gett resultat. Det senaste halvåret har köerna minskat med en tredjedel.

”Utvecklingen har vänt”

– Vi har haft en allvarlig situation där människor har fått vänta orimligt länge på att få vård. Vi kan inte acceptera de långa köerna inom cancervården utan måste fortsätta för att göra det lättare att komma till behandling. Jag är mycket glad över att vi kan se att utvecklingen har vänt, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

I höstas väntade som mest 3 800 personer i mer än 90 dagar innan de fick operation eller behandling. I mitten av mars i år, var antalet nere på drygt 2 500 personer, en minskning med 34 procent.

Opererar på helgen

Vad har pengarna gått till?

– Vi har samarbetat med andra sjukhus och privata aktörer. Dessutom har Karolinska utökat och opererar nu också på lördagar, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Pengarna har också gått till att rekrytera mer personal, något som i sin tur har lett till att befintlig personal har kunnat behållas.

– Det är brist på specialistsjuksköterskor i hela landet. Den här satsningen består av både tillfälliga och långsiktiga lösningar. Till exempel ska andra yrkesgrupper kunna avlasta sjuksköterskornas jobb.

Anna Starbrink menar att hon inte är nöjd förrän alla patienter får vård i tid.

Är det rimligt att tro att ni kommer nå målet?

– Medarbetarna har gjort en fantastisk insats, men vi måste jobba vidare och det finns ett enormt engagemang inom vården. Ibland får patienter vänta av medicinska skäl, men att väntetiderna är långa för att det saknas sjuksköterskor är inte acceptabelt. Det måste vi komma bort ifrån och det kommer vi kunna uppnå på lång sikt.

”Kortsiktig panikåtgärd”

Men oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S) menar att det är en kortsiktig lösning och att köerna delvis kortats genom att hundratals patienter skickats till andra län i Sverige och till Norge.

– Det här är inget annat än en kortsiktig panikåtgärd från den styrande Alliansen. Det är bakvänt att Sveriges rikaste landsting ska behöva skicka patienter till Örebro för att vi inte kan ge dem operationer i tid här, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Socialdemokraterna vill korta vårdköerna genom långsiktiga personalsatsningar i akutsjukvården för att kunna öppna fler vårdplatser, enligt Dag Larsson (S).

Vårdgaranti i Stockholms län

Kontakt samma dag

Samma dag som du söker hjälp ska du få kontakt med en vårdcentral (husläkarmottagning) eller med 1177 Vårdguiden på telefonnummer 1177.

Besök på vårdcentral inom 5 dagar

Om vårdpersonalen bedömer att du behöver träffa en läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal ska du få en tid på vårdcentralen inom 5 dagar.

Besöka specialist inom 30 dagar

Det ska ta högst 30 dagar att få komma till en specialist från det att beslutet om remiss togs, eller bedömningen av din egenanmälan gjordes.

Behandling inom 90 dagar

Om läkaren eller vårdpersonalen bedömer att du behöver en behandling så ska den påbörjas så snart som möjligt – senast 90 dagar efter beslutet om behandling.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.