Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Varg skjuten i Vallentuna

Uppdaterad
Publicerad

En varg har skjutits i Vallentuna under skyddsjakt. Det var efter angrepp på flera hundar och får som länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt för tre veckor sedan.

Det var ett jaktlag från länsstyrelsen som fällde vargen vid lunchtid på tisdagen i Vallentuna.

– Ett jaktlag som var ute på älgjakt fick besök av en närgången varg. Då kontaktade de skyddsjaktlaget som tog sig dit och fällde vargen, säger Emelie Nyman, presskommunikatör vid Länsstyrelsen Stockholm.

Vargarna i Stockholms län

Kan inte knytas till hundangreppen

Det var efter att varg hade angripit flera hundar, får och och varit alldeles för närgången mot människor som det beslutades om skyddsjakt i området kring Riala. Länsstyrelsen vet dock inte om vargen som sköts på tisdagen är samma individ som ligger bakom angreppen.

– Det kan vi inte säga säkert. Ingen individ har kunnat knytas till hundangreppen, säger Emelie Nyman.

Vargtik kan finnas kvar

DNA-prov har visat att det är två vargindivider som rört sig i området, en tik och en hane. Vargen som sköts på tisdagen är en hane, så det är möjligt att en varg fortfarande är kvar i trakterna.

– Om tiken var på genomfart eller finns kvar finns det inga uppgifter om i nuläget, säger Emelie Nyman.

I och med att vargen nu är skjuten upphör beslutet om skyddsjakt. Vargen ska nu transporteras till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet