Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Basen för helikoptrar borde placeras där det blir kortaste transporttider anser kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun. Foto: TT/SVT

Värmdös kommunalråd: ”Flygtider handlar om liv och död – borde väga tyngst”

Uppdaterad
Publicerad

Allt pekar mot att regionens bas för ambulanshelikoptrar hamnar i Österåkers kommun. Något som fått Värmdös kommunledning att reagera eftersom de menar att det funnits löften om att basen skulle placeras där och att patientsäkerhet kan äventyras med längre flygtider.

– Vi är besvikna. Ytterst handlar akuta helikoptertransporter om minuter, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har under lång tid utrett var en permanent helikopterbas ska placeras. När Bromma flygplats inte längre var aktuellt valdes istället Ullna i Österåker som bas.

– Det här blir en långsiktig lösning för ambulanssjukvården för helikoptrar och platsen är noga utvald, säger Anna Starbrink (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.

Kritik mot valet av plats

Men kommunstyrelses ordförande i Värmdö är kritisk till valet av plats i utredningen. och menar att ambulanshelikoptern behövs nära skärgården så att den snabbt kan komma fram till boende på avskilda öar och platser. Hon menar att Värmdö också fick ett löfte av regionen att helikopterbasen skulle placeras i kommunen.

Anna Starbrink(L) säger att hon förstår kommunens besvikelse när regionen nu ändrat sig, men håller inte med om att transporttider ska avgöra placering utan att många olika faktorer avgör.

Beslut fattas den 15 juni.

• Bromma Flygplats : 131 minuter

• Hålludden Värmdö : 134,5 min.

• Ullna Österåker: 139,6 minuter

• Mellingeholm Norrtälje: 158,5 minuter

Flygtider till platser i region Stockholm och till KS Solna för patientavlämning; Väddö, Sandhamn, Nynäshamn, Södertälje och Adelsö.

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer