Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maud, Sirius Black och Elna ska beta i Björkby-Kyrkvikens naturreservat vid Vallentunsjön hela sommaren. Foto: Pia Heick/SVT

Vattenbufflar gynnar biologisk mångfald i Vallentuna

Publicerad

Tre exotiska sommarjobbare har nu börjat sin anställning i Vallentuna. De asiatiska vattenbufflarna Maud, Sirius Black och Elna har hyrts in för att beta bort vass längs Vallentunasjön. Förutom att sikten blir bättre ska även den biologiska mångfalden öka.

Vattenbufflarna har klövar som klarar av att gå på sankmark. Därför kan bufflarna beta vid vattenbrynet längs Vallentunasjön i Björkby-Kyrkvikens naturreservat.

– Det finns mycket vass här och den hoppas vi att vattenbufflarna ska beta ner i sommar, säger Nicole Sundin som är parkingenjör i Vallentuna kommun.

Öka biologisk mångfald

Maud och hennes kompisar har tidigare somrar betat i Fysingens naturreservat i Sigtuna. I år har de hyrts in av Vallentuna kommun, där de ska smaska gräs och vass hela sommaren. Runt 100 000 kronor kostar projektet – som även syftar till att öka den biologiska mångfalden.

– Vi hoppas att grodor och fåglar ska gynnas av bufflarna, säger Nicole Sundin.

I videon får du veta varför bufflarna är bra för grodlivet i naturreservatet.

Fakta om de asiatiska vattenbufflarna:

• Trivs bäst i flock och betar därför inte ensamma.

• Har ett tjockt lager fett på huden för att kunna vara i vatten under en längre tid.

• Gillar att gyttjebada och äter gärna vass och veketåg som övriga betesdjur ratar.

• Kan dyka ner och beta av rötter av vass och andra växter på botten.

• Det tjocka fettlagret på huden gör att fästingar som sätter sig på vattenbuffeln dör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.