65 000 av Vattenfalls kunder stod utan el efter stormen Alfrida. Nu ser det ut som att alla bofasta har fått strömmen tillbaka. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattenfall: ”Strömmen tillbaka för den bofasta befolkningen”

Publicerad

Tjugo dagar efter att stormen Alfrida drog fram och 65 000 av Vattenfalls kunder blev utan elförsörjning i Roslagen och Stockholms skärgård så meddelar bolaget att den bofasta befolkningen har fått strömmen tillbaka.
– Framförallt för våra kunders skull känns det väldigt skönt efter de här veckorna. Det har varit väldigt pressat, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.

Totalt har 500 skogshuggare och montörer från hela landet arbetat med att få tillbaka strömmen i området. Men trots att den bofasta befolkningen har fått tillbaka strömmen så är det fortfarande strömlöst på vissa håll.

– Det är cirka 50 hushåll, men det är sommarstugor och inte bebodda, säger Mikael Björnér.

Det är sommarstugor i bland annat Klemensboda, Eknö, Björkö och Vätö som fortfarande står utan el. Enligt Vattenfalls prognos skulle hushållen fått tillbaka strömmen den 25 januari men reparationsarbetet har under de senaste dagarna gått snabbare.

– Många sommarstugor kommer att få tillbaka strömmen idag eller i morgon, säger Mikael Björnér. 

Nordliga vindar fällde träd

Stormens nordliga vindar med en styrka över 30 m/s gjorde att träden fälldes lättare. För trädens rotsystem är bättre rustade för de mer vanliga sydvästliga vindarna, berättar Mikael Björnér.  

– Det har rasat träd över transformatorer, över nya och gamla ledningar och knäckt stolpar. Reparationsarbetet har på många håll varit omfattande och komplicerat att utföra. Därför tar det längre tid i vissa fall.

Provisoriska ledningar

Vattenfall tvingas också  att bygga provisoriska ledningar för att få tillbaka strömförsörjningen i området.

– Stormen har förstört så pass mycket att det kommer ta flera månader att bygga upp elnätet igen, säger Mikael Björnér.

Vattenfall bygger provisoriska ledningar för att hushållen ska få tillbaka strömmen. ”Det kommer att ta flera månader att bygga upp elnätet igen” säger Mikael Björnér pressansvarig på Vattenfall. Foto: Vattenfall

Strömförande ledningar på marken

Samtidigt poängterar Vattenfall att man inte ska gå nära nedfallna ledningar.

– Vi vill fortfarande varna för att det kan ligga strömförande ledningar på marken och att man inte själv ska fälla träd som lutar mot ledningarna utan anmäla det till Vattenfalls kundservice, säger Mikael Björnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet