När vd:n slog mobilen ur handen på taxiföraren filmades allt Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vd slår mobilen ur handen på taxiförare

Publicerad

I samband med en demonstration mot det nya färdtjänstavtalet i Stockholm, slog Taxi 020:s vd sönder en taxiförares mobiltelefon. Händelsen är polisanmäld, men vd:n menar att han agerade i självförsvar.

Taxi 020 vann färdtjänstupphandlingen i Stockholms läns landsting men fackförbundet Transport menar att företaget lagt ett så lågt bud, att taxiförarna knappt kan leva på sin lön. För att protestera mot de nya vilkoren, har taxiförare i Stockholm arrangerat två demonstrationer.

Fångades på film

I samband med den andra demonstrationen möttes Taxi 020:s vd Claes Löfvenberg av några demonstranter. I en mobilfilm ser man hur han slår sönder en av förarnas telefoner.

SVT Stockholm visade upp filmen för Claes Löfvenberg som menar att han kände sig hotad eftersom han tidigare haft en konflikt med personen som filmade.

– Jag vänder mig om och ser att någon person för fram något tillhygge mot mig och jag blir livrädd och sedan försvann jag från platsen, säger Claes Löfvenberg.

Tillhygge?

– Den här personen tog någonting och körde upp i mitt ansikte, jag kunde inte se vad det var. Det var en reflexhandling och sedan sprang jag som du ser på filmen.

”Gjorde mig riktigt arg”

Han som filmade heter Allonias Sebhatu och är ordförande i Taxiklubben. En ideell förening, som jobbar för att alla taxiförare ska ha rätt till kollektivavtal. Allonias Sebhatu har nu polisanmält händelsen.

– Under tiden som han pratade med oss började en kollega till honom att fotografera oss. Eftersom att han fotograferade oss hade vi rätt att filma vårt samtal med honom, tyckte vi. Vi började filma och då slog han till min telefon och min tumme, riktigt hårt och det gjorde mig riktigt arg. Men vi fick inga svar. Han gick bara därifrån, säger han.

Rädd att förlora jobbet

Även Elisabeth Lundbladh, som är medlem i Taxiklubben, var med och såg vad som hände.

– Jag är inte rädd annars, men jag blev chockad. Vilket beteende, tänkte jag. Vi var ju inte elaka, utan ställde bara våra frågor, säger Elisabeth Lundbladh.

Hon och flera andra som är aktiva i Taxiklubben, menar att Taxi 020:s ledning, aktivt motarbetar de som engagerar sig fackligt. Nu är hon rädd för att bli av med sitt jobb.

– Vi är för all organiserad arbetsrätt, det har man ingen anledning att vara emot, säger Claes Löfvenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Taxibråket i Stockholm

Mer i ämnet