Utländska ligor stjäl smartphones

Uppdaterad
Publicerad
Varning: Om du läser det här i en mobil utsätter du dig för stöldrisk. Iphonekriminaliteten har drabbat Stockholm med full kraft.

– Vi exponerar dyra telefoner så tjuven behöver bara välja vilken han ska ta, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid citypolisen.

Det rasar in anmälningar om fickstölder till polisen. Flera hundra i veckan – och det handlar nästan uteslutande om smartphones som försvunnit i vimlet i julhandeln.

– Det har kommit hit flera utländska ligor som specialiserat sig på det här. En plånbok vet man inte vad den innehåller, men en Iphone i ny modell betyder garanterat flera tusen kronor. Dessutom exponerar vi telefonerna hela tiden, det är därmed en lättstulen apparat, säger Peter Enell.

Skumma kramar

Polisen manar till stor försiktighet i julhandeln.

– Se till att ha mobilen i en innerficka. Var lite misstänksam när någon kommer fram och vill ta på dig eller kramas eller dansa runt, fortsätter Peter Enell.

Fickstölder har ökat med nära åttio procent i Stockholm de senaste tre åren, från 8 000 om året till hela 14.000 per år.

Svårspårat

Julhandeln med sin trängsel är förstås en oavbruten julafton för tjuvarna.

– Det här är svårt för oss att jobba med, svårt att kartlägga. Så det är viktigt att varna, konstaterar Peter Enell.

– Operatörer och försäkringsbolag måste samarbeta om vi ska kunna få en förändring. De måste införa en möjlighet att spärra telefonerna så att de blir ointressanta att stjäla, slutar Peter Anell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer