Foto: SVT

Vill jobba i Rinkeby – placeras i Malmö

Adam Hallström är en nyexaminerad polis. Han har gjort sin aspiranttjänstgöring i Rinkeby, där han gärna vill jobba.
Men polisen väljer att, mot hans vilja, placera honom i Malmö.

Rinkeby är ett svårrekryterat område för polisen. En som gjort sin aspiranttjänstgöring där är Adam Hallström, som trivts i området. Nu är han klar med utbildningen och söker jobb inom polisen. Och beskedet han får, är att han placeras i Malmö.

– Det känns ju ironiskt. Enligt kollegor så är det svårt att tillsätta de här platserna då det är ett utsatt och svårarbetat område. Då känns det märkligt när det finns poliser som aktivt söker sig dit, som jag, men inte får jobba där, säger Adam Hallström.

Läs mer: Facket reagerar starkt

Placerar efter behov

När SVT försöker reda ut vad som gäller så ger polisen ett generellt svar via mejl.

Polismyndigheten kommenterar inte enskilda placeringar. Totalt har 350 sökande erbjudits anställning utifrån verksamhetens behov och för­tjänst och skicklighet. När nya polisassistenter anställs finns ett antal ledigförklarade tjänster i myndigheten. Dessa anställningar är fördelade mellan de sju olika polisregionerna för att säkerställa en väl fungerande polisverksamhet i hela Sverige. Det är polisverksamhetens behov, utifrån bland annat kriminalstatistik, brottsutveckling, befolkningsmängd och antalet pensionsavgångar, som styr fördelningen.”

Kan tacka nej till polisjobbet

För Adam är framtiden oviss. Han har fortfarande hoppet kvar om att få jobba i Rinkeby. Om det bara är Malmö som erbjuds, kan han tänka sig att låta bli.

– Jag får ha is i magen och se vad som händer. Och löser det sig inte nu får jag vänta till nästa aspirantkull och söka tjänst då, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer