”Italienarna kommer att tycka det är roligt, men i Sverige har vi ju jantelagen”, säger Johan Zälle om det kommande mottagandet av fabrikens fruktvin. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Drastiska åtgärden för överlevnad – vinmakare byter druva mot bär

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin ställer till det för vinproducenterna i Stockholm som inte kunnat hämta druvor i vanlig ordning. Men på Högberga vinfabrik på Lidingö hoppas man att framtiden ska bära på andra möjligheter – nämligen blåbär.

Högberga vinfabrik på Lidingö testar blåbär istället för vindruvor i år. Det får bära eller brista. Men jäsningen tar längre tid – upp till fyra-fem gånger mer tid.

– Det hade såklart varit mycket enklare att jobba med vanliga druvor. För det kan jag, säger Johan Zälle, sommelier och vinmakare på Högberga. 

Men det finns också fördelar. Blåbären saknar nämligen ämnet histamin, som finns i skalet på druvor och orsakar migrän hos sju procent av befolkningen, berättar Johan Zälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.