Ett vittne fångade skeendet i samband med att Eric Torell sköts till döds på bild. Foto: Polisens förundersökning

Vittne fotograferade polis i samband med skjutning

Publicerad

När åtal mot poliserna som sköt mot 20-årig man med autism väcktes blev förundersökningen offentlig och en lång rad detaljer kända. Bland annat fotade ett vittne en av polismännen när han med draget vapen närmade sig Eric Torell.

Det är ett omfattande arbete som ligger till grund för åtalet där två poliser misstänks för tjänstefel och en tredje för vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

– Under utredningen har vi hållit 127 förhör och gjort platsundersökningar, inhämtat rättsläkarundersökningar, gjort realtidsundersökningar och ett flertal rekonstruktioner, sa tidigare i veckan chefåklagaren Martin Tidén, särskilda åklagarkammaren.

Borde ha slutat skjuta

Centralt för utredarna har varit hur polismännen placerade sig och i vilket skede de gjorde vad. I förundersökningen finns till exempel bilder tagna från en lägenhet som visar hur en polisman med draget vapen närmar sig Eric Torell. Åklagaren fäster också stor vikt vid skottlossningen mot Erik Torell borde ha upphört när han vände ryggen till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet