Foto: Jonas Ekströmer/TT/Socialdemokraterna

Wanngård (S) om statsministerns uttalande: ”Felaktig väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Efter partiledardebatten i riksdagen på onsdagen sa statsminister Stefan Löfven att han inte helt utesluter att sätta in militär mot gängkriminaliteten. Ett förslag som finansborgarrådet Karin Wanngård (S) starkt motsätter sig.

– Vi ska självklart inte använda militären i vårt arbete mot gängbrottsligheten. Det här handlar om ett systematiskt arbete där man följer gängkriminaliteten, där man går in i gäng och där man också ska binda bevis så att människorna kan straffas. Det handlar om polisens arbete, det är det som måste stärkas upp, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

”Står fast vid det”

I oktober lämnades en motion in till riksdagen om ett utökat samarbete mellan militär och polis. Redan då sågades förslaget av Wanngård (S).

– Jag står fast vid det. Jag anser att det är en felaktig väg att gå, säger hon.

Men nu säger ju statsministern, i ditt egna parti, att han inte utesluter det som en åtgärd?

– Nej men jag utesluter det. Vi arbetar oerhört hårt med den här frågan, kring de förebyggande insatserna och kring de akuta krisinsatserna på plats när skottlossning sker.

Var går gränsen för när det är dags att sätta in militär?

– Det där är en helt hypotetisk fråga. Vi är inte där på långa vägar, inte ens för att diskutera det. Jag är inte ens öppen för att tänka att man ska använda militären. Det är polisens ansvar och det är polisen som måste få ytterligare resurser. Vi har militären för helt andra syften i Sverige, säger Wanngård (S).

”Inre säkerheten måste stärkas av fler poliser”

Moderaterna tror att oenigheten som rådet inom Socialdemokraterna kan vara skadlig.

– Socialdemokraterna i stadshuset har tidigare avfärdat liknande förslag som populism. Frågan är vad de nu säger när deras egen partiledare för fram liknande idéer. Oenigheten är skadlig för den trygghetskris som nu råder i Stockholm. Militären behövs för att stärka Sveriges yttre försvar och den inre säkerheten måste stärkas genom 10 000 fler polisanställda och fler poliser i yttre tjänst, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd, i ett mail till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.