Foto: SVT/Ann Sehlin

Ytterligare 40-tal sopåkare strejkar

Uppdaterad
Publicerad

Den vilda sopstrejken i Stockholm växer. Efter att ett 50-tal sopåkare från renhållningsbolaget Reno Norden igår sa upp sig, så har även det konkurrerande företaget Liselotte Lööfs anställda gått ut i strejk. Det handlar om ett 40-tal sopåkare, det bekräftar en av de anställda på Liselotte Lööf.

Under torsdagsmorgonen bekräftade en av sopåkarna på renhållningsbolaget Liselotte Lööf att ett 40-tal av anställda går ut i strejk. Transportarbetareförbundet står inte bakom den strejk som är en så kallad vild strejk.

– Ja, nu strejkar vi också. Vi jobbade visserligen ingenting igår heller. Men vi har ju fram till klockan 22 på kvällen på oss att hämta sopor, så rent tekniskt strejkar vi inte innan vår arbetstid är slut. Så nu är vi i strejk, säger Lorant Alföldi, anställd hos Liselotte Lööf.

Sopstrejk i Stockholm

Beslutade under hemligt möte

Beslutet togs i samförstånd med sopåkarkollegorna på företaget Reno Norden under onsdagen. Det var under ett hemligt möte i Älvsjö som sopåkare från både Reno Norden och Liselotte Lööf träffades under onsdagsmorgonen. Mötet resulterade i att ett 50-tal sopåkare från Reno Norden sa upp sig. Det kunde SVT Nyheter Stockholm berätta igår.

– Vi bestämde i samförstånd med killarna på Reno Norden att även vi kommer att gå ut i strejk. Det var bestämt, mer eller mindre, redan när killarna gick in och sa upp sig igår, säger Lorant Alföldi och fortsätter:

– Vi blir lika påverkade av lönedumpningen som Reno Norden från och med den 1 oktober. Det är ju meningen att vi sopåkare ska söka oss till de företagen som är upphandlade, och det är Reno Norden, säger Lorant Alföldi.

Från och med den 1 oktober tar Reno Norden och Suez över sophämtningen i Stockholm, enligt Stockholm Vatten och avfalls avtal. Liselotte Lööf vann ingen vidare upphandling.

Stockholm inte helt utan sophämtning

Som SVT Nyheter Stockholm rapporterat så skiljer sig beskrivningen av hur sopstrejken påverkar stockholmarna kraftigt mellan parterna i konflikten. Den utomfackliga gruppen ”Stockholms sopgubbar” varnar för lamslagen sophämtning – medan renhållningsbolaget Reno Norden uppger att de flesta sopbilar är ute på sina vanliga turer.

”Vi tänker stöda våra entreprenörer”

På Stockholm vatten och avfall har de ännu inte fått strejken bekräftad av Liselotte Lööf menar de.

– Vi har fortfarande inte fått något svar av bolagsledningen gällande den nya strejken , om det är så, så kommer vi att ställa samma krav gällande handlingsplan och hantering på strejken, som vi gjort till Reno Norden, säger Krister Schultz, vd Stockholm Vatten och avfall.

Vad gör om de inte kan hantera situationen?

– Vi är bereda att stötta våra entreprenörer för att de ska klara av situationen, om de inte kan hantera det så är vi beredda att gå in och höra oss för med andra entreprenörer och underleverantörer för att få kontroll över situationen, säger Krister Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet