En gripen av Säpo – misstänks ha utbildat terrorister

Uppdaterad
Publicerad

En man i Järvaområdet i Stockholm har gripits av Säkerhetspolisen. Han är misstänkt för att ha utbildat terrorister.

Tidigare i dag greps en man i Örebro, misstänkt för att ha rekryterat terrorister till IS och andra grupper. Nu meddelar Säpo att ytterligare en man har anhållits misstänkt för att ha hjälpt terrorister i Syrien och Irak. Enligt uppgift till SVT:s Stockholmsnyheter har gripandet koppling till Järvaområdet i nordvästra Stockholm.

– Jag kan bekräfta att en person är gripen i Stockholmsområdet. Det finns ingen koppling mellan dessa två ärenden. De är två fristående ärenden som har hanterats samtidigt. Det är det enda, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo till P4 Extra.

Tror på fler gripanden

Förundersökningsledare och åklagare Ronnie Jacobsson beslutade om husrannsakan och anhållanden på måndagen. Enligt Säpo är den anhållne personen i Stockholmsområdet misstänkt för utbildning gällande terrorism. Den anhållne misstänks bland annat för att ha lärt ut hur man tillverkar sprängmedel.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tror på fler gripanden och att svenska terrorbrottslingar kommer att hamna ”bakom lås och bom”. Enligt TT ser inrikesministern framemot den utredning med förslag om att lagen ska skärpas angående bland annat rekrytering, som presenteras om två veckor.

– Det finns ett antal luckor som ska täppas till. I dag är det till exempel förbjudet att ge terrorträning men det är inte förbjudet att ta emot den, säger Anders Ygeman till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.