• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Under måndagen har Säpo gripit två personer med misstänkta kopplingar till terrorgrupper. Enligt Säpo ska det inte finnas några kopplingar mellan de två händelserna. Foto: TT

Två terrormisstänkta gripna av Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som misstänkts ha rekryterat och utbildat terrorister till Syrien och Irak har gripits i Örebro och Stockholmsområdet.

Enligt Säpo finns ingen koppling mellan fallen, men terrorexperten Magnus Ranstorp betonar att det är de första gripandena i Sverige där någon misstänks för rekrytering till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Åklagare Ronnie Jacobsson beslutade om husrannsakan och anhållanden i båda fallen. Under måndagsmorgonen slog Säpo först till i Örebro och grep en man i 45-årsåldern.

Mannen, som sedan tidigare är ostraffad i Sverige, är skäligen misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Svenskar gripna för terrorbrott

– Han greps under förmiddagen i Örebro. Efter lunch kommer mannen att förhöras, sade Jacobsson till SVT Örebro efter gripandet.

”Två fristående ärenden”

Enligt Anders Kassman, operativ chef på Säpo, gick insatsen i Örebro lugnt till. Han säger att en av terroristorganisationerna som det handlar om är IS, Islamiska staten.

– Det jag kan säga är att rekryteringen är kopplad till våldsbejakande islamistisk extremism och är kopplad till det som sker då många personer från Sverige åker ner till Syrien och Irak men inget mer precist än så. IS, eller ISIS, är en organisation som är väldigt framträdande där nere men det finns även andra organisationer, poängterar Kassman.

Vid ett annat tillslag i Stockholmsområdet anhölls ytterligare en person, misstänkt för utbildning avseende terrorism. Enligt uppgift till SVT:s Stockholmsnyheter greps mannen i Järvaområdet i nordvästra Stockholm.

Enligt Säpo är ärendena inte kopplade till varandra.

Uppgift: Varit verksam som imam

Säpo har sedan tidigare en klar bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro och tillslaget är en del av insatsen som görs mot lokal rekrytering, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt Säpo finns det kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna som fungerat som samlingspunkter. Men man menar att rekryteringen oftast skett på andra platser, exempelvis kaféer och andra samlingslokaler. Inga religiösa församlingar ska stå bakom rekryteringarna.

”Det är enskilda individers brottsliga verksamhet som står bakom”, skriver Säpo. Enligt Säpo är Örebro – efter Malmö, Göteborg och Stockholm – den stad som flest personer har rest ifrån för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper.

Enligt uppgifter till SVT Örebro ska mannen som gripits varit verksam inom moskéer i Västerås, Jönköping och Eskilstuna.

”Viktig signal till samhället”

Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan, säger till TT att det tidigare inte skett några gripanden i Sverige av misstänkta IS-rekryterare.

TT: Tror du att det kommer att ske fler inom kort?

– Det här kan vara startskottet för offensivare insatser, säger Ranstorp.

Terrorexperten tror att gripandet i Örebro kan påverka den lokala rekryteringen och ha en avskräckande effekt. Han anser också att det är en viktig signal till samhället.

– Det har varit en upprörd debatt om varför man inte vidtar några brottsbekämpande åtgärder. Nu agerar man. Det är en absolut prioritet att få väck de här rekryterarna, säger Ranstorp till TT.

I en intervju med SVT Örebro beskriver terrorexperten vad som driver unga till att ansluta sig till terroristorganisationer.

– Det är ofta unga män och kvinnor utan jobb. De har ofta ett svartvitt tänkande och med bakgrund av småkriminalitet, ibland värre kriminalitet. De är ofta lite grann som samhällets förlorare så de kan vara väldigt lättpåverkade. Sedan handlar det även om deras aktiviteter på sociala medier som också kan påverka dem.

Fakta: 300 svenskar strider för IS

  • Omkring 300 svenska medborgare beräknas strida för Islamiska staten (IS).
  • Närmare 40 av dem har dött i strider i Syrien och Irak, enligt Säkerhetspolisen.
  • Uppslutningen från Sverige till IS ses av experter som exceptionellt hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet