• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ingrid Allerstam berätta om oron inför stundande sommar efter att en stor del av personalstyrkan sagt upp sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ytterligare 15 iva-sköterskor har sagt upp sig: ”Ansträngt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren för iva-sjuksköterskorna på Karolinska i Huddinge och Solna ser ut att bli tuff. Mellan januari och april har 19 iva-sköterskor valt att säga upp sig och innan juli förväntas ytterligare 15 lämna.

– Jag oroar mig för att fler säger upp sig, säger Ingrid Allerstam, förtroendevald på Vårdförbundet och specialistsjuksköterska på iva.

Mellan januari och juli väntas 34 iva-sköterskor på Karolinska i Solna och Huddinge ha sagt upp sig. Sommarbemanningen ser därmed ut att bli en utmaning för iva-vården då flera av sommarens arbetspass fortfarande saknar personal.

– Det är en extrem situation enligt arbetsgivaren. Under pandemin har schemaläggningen fått ske på daglig basis, säger Ingrid Allerstam, förtroendevald på Vårdförbundet och specialistsjuksköterska på iva.

Verksamhetschefen: ”Gör allt vi kan”

Björn Persson, verksamhetschef för iva på Karolinska Universitetssjukhuset, medger att det har varit svårt att ge personalen möjlighet till återhämtning under pandemin. Men situationen väntas bli bättre när covidpatienterna blir färre och när krislägesavtalet nu är avslutat.

– Det blir självklart ett mycket ansträngt läge för intensivvården. Vi rekryterar och gör allt vi kan för att det ska bli en rimlig belastning i höst och ser att det är många som väljer att utbilda sig till intensivvårdssjuksköterska, så på sikt kommer det bli bättre, säger Björn Persson.

Utlovas sammanhängande semester

Trots det ansträngda personalläget utlovas fyra veckors sammanhängande semester till iva-personalen på Karolinska i Huddinge och Solna.

– Vi löser det genom att maximera de resurser vi har. Vi har anställt vikarier och timanställda, vi hyr in personal och våra chefer jobbar kliniskt med patienter. De som jobbar behöver vara beredda att jobba över för att kollegan ska kunna vara ledig. Men vi drar också ner något på platsantalet på iva eftersom det brukar vara lite lugnare under sommaren, säger Björn Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer