Illustration av hur delar av begravningsplatsen är tänkt att se ut. Foto: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue/Stockholms stad

Ytterligare steg mot begravningsplats på Järva

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att begrava sina anhöriga i nordvästra Stockholm ser nu ut att bli verklighet. I höst inleds bygget av den första etappen av en ny begravningsplats på Järva men planerna möts av starka protester.

I över femton år har frågan om en begravningsplats i nordvästra Stockholm stötts och blötts. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft och under måndagens fullmäktige gav fullmäktige i Stockholms stad grönt ljus för anläggningen av den första etappen.

Bygget är tänkt att inledas under hösten och totalt kommer den första etappen att kosta 357 miljoner kronor. Men planerna välkomnas inte av ägaren till Järva Discgolfpark som finns på platsen idag.

– Det finns ingen vettig anledning att förstöra den här parken med en begravningsplats. Under 25 år har jag och min bror anlagt parken och om man genomför planerna på en begravningplats kommer jag att förlora allt, mitt företag och min inkomst, säger företagets vd Mats Löf.

Avtalet med discgolfparken är uppsagt från den 1 oktober 2019, men staden och discgolfparken har ännu inte lyckats komma överens om någon ny plats för deras verksamhet.

Brev till politiker

Även föreningen ”Låt parken leva” har engagerat sig för att stoppa den planerade begravningsplatsen. Bland annat har man en protestlista på internet som närmare 13 000 personer hittills har undertecknat.

Inför måndagens fullmäktigemöte har man dessutom delat ut hundra brev till ledamöterna där man bland annat hävdar att en begravningsplats kommer att få ”mycket negativa och långsiktiga konsekvenser för integration och välfärd i Järva.” 

Den första etappen på cirka 20 hektar ska ha bland annat plats för omkring 2 600 kistgravar, 900 urngravar, minneslundar och en ceremonibyggnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer