Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idrottsförvaltningen: ”Konstruktionen är utdömd” Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Zinkensdamms ishall måste rivas: ”Den har överlevt i väldigt många år”

Uppdaterad
Publicerad

Zinkensdamms ishall är utdömd och går inte att renovera. Nu ska ishallen rivas. Stockholms stad kommer att lämna in ett rivningslov och påbörja rivningen så fort som möjligt.

Det var en sen fredagskväll i slutet av oktober som beskedet kom att Zinkendamms ishall omedelbart skulle stängas av säkerhetskäl. Ishallen var på glid och anläggningen bedömdes ha så stora konstruktionsproblem att hallen stängdes samma kväll. Nu konstaterar Stockholms stad att ishallens konstruktion är utdömd och inte går att renovera.

Marina Högland, förvaltningschef på Idrottsförvaltningen, menar att den 30-åriga hallen har gjort sitt.

– Man ska komma ihåg att den här hallen var en tillfällig lösning som skulle stå ett par år. Nu har den överlevt väldigt många år, konstruktionen är inte anpassad för den belastning som den har idag.

”Det är en katastrof”

Nio idrottsföreningar har tidigare nyttjat hallen och när beskedet kom att ishallen måste stängas fick föreningarna alternativa träningstider på andra platser så gott det gick.

”Det är en katastrof, men det är det mildaste ordet”, säger Peter Lilja, ordförande Skarpnäcks AIK.

Skarpnäcks AIK är en av föreningarna som drabbats av att ishallen stängts. Idag tränar de utomhus på Kärrtorps IP och Peter Lilja, ordförande i föreningen, är upprörd och anser att det finns för få ishallar i Stockholms stad.

– Det är en katastrof, men det är det mildaste ordet. Det finns inga hallalternativ i Stockholms stad. Vi arbetar nu för att överleva, men vi kommer aldrig att kunna växa som förening så länge vi inte har en tillgång till ishallar, säger Peter Lilja.

”Tillgång till isytor  – viktigt för Stockholm”

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) säger sig vara medveten om den problematik som uppstod i när Zinkensdammshallen stängdes.

Det var en fredagskväll i slutet av oktober som ishallen akut stängdes. Foto: SVT Frida Sandgren

– Att ha tillgång till isytor är något som är viktigt för Stockholm, och vi kommer skyndsamt att ge idrottsförvaltningen ett uppdrag att se vilka olika alternativ som finns nu när det står klart att Zinkensdamms ishall måste rivas, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C), i ett pressmeddelande.

Hör hela intervjun med idrottsförvaltningen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer