Mannen greps i torsdags efter att ha förskansat sig i sin bostad, beväpnad med kniv. Foto: Utryckning Uppsala

27-åringen häktad för Eriksbergsmordet – har erkänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige man som greps i torsdags, misstänkt för Eriksbergsmordet i somras, häktades under måndagsförmiddagen av Uppsala tingsrätt. Han har enligt åklagaren erkänt mordet.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordet på en man i 35-årsåldern som hittades svårt skadad i en trappuppgång på Täljstensvägen natten mot den 3 augusti i år. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Min klient har medgivit både häktningsyrkandet och att det föreligger sannolika skäl, säger den misstänkte 27-åringens advokat Andreas Welin.

Mannen greps i torsdags i förra veckan. Han ska själv ha kontaktat polisen vid 15-tiden på eftermiddagen eftersom han mådde dåligt.

Han ska ha haft kniv, men varit ensam i sin bostad i Uppsala. Polisen kallade in förhandlare eftersom mannen vägrade att komma ut. 

Vid 19.30-tiden gav han upp och gripandet ska då ha gått lugnt till. Han ska då ha mått så psykiskt dåligt att polisen överlämnade honom till vård.

Dömd för inblandning i Facebookvåldtäkten

Den 27-årige mannen var en av dem som dömdes för inblandning i den så kallade Facebookvåldtäkten. Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Uppsala i januari 2017 och sändes live på Facebook och fallet blev mycket uppmärksammat. Sedan dess har 27-åringen bytt både sitt för- och efternamn.

Tre män dömdes och 27-åringens del av målet gick hela vägen till Högsta domstolen. HD friade honom för underlåtenhet att avslöja våldtäkt, men han fälldes för grovt förtal då han filmade och sände ut våldtäkten. Han dömdes till fyra månaders fängelse.

Under måndagens häktningsförhandling var 27-åringen på plats i rättsalen. Han reagerade inte synbart på beslutet om att han skulle häktas.

Advokat Anderas Welin uppgav efter förhandlingen att hans klient inte mår bra.

– Ingen mår väl särskilt bra i den situation som han befinner sig i just nu.

Nu har åklagaren på sig till den 17 december att väcka åtal, under tiden fortsätter polisutredningen.

– Rent generellt räcker inte ett erkännande, det måste stärkas upp med övrig bevisning, säger åklagare Pontus Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.