Det var en torsdagsmorgon i slutet av augusti som Uppsala tingsrätt spärrades av efter bombhotet. Foto: SVT

35-årig man erkänner bombhotet mot Uppsala tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern har tagit på sig bombhotet mot Uppsala tingsrätt i slutet av augusti. Han har även erkänt att han låg bakom hoten mot flera andra tingsrätter.

Uppsala tingsrätt utrymdes och spärrades av efter att ett hot inkom vid halv åtta på torsdagsmorgonen den 29 augusti. Hotet inkom via ett mejl och riktade sig mot tingsrätten och chefen Catarina Barketorp.

Även omkringliggande byggnader utrymdes och ett stort område i innerstaden spärrades av.

– Vi har en man i 35-årsåldern som har erkänt att det är han som har hotat tingsrätterna. Hoten har varit utformade på samma sätt mot alla och därför kan vi nu se att det är samma person som låg bakom hoten mot flera instanser i landet, säger Ola Björnstrand, åklagare i målet.

Tidigare dömd

Mannen som erkänt hotet är inte hemmahörande i Uppsala län. Han är tidigare dömd för liknande brott mot olika tjänstemän och är föremål för rättspsykiatrisk tvångsvård.

– Nu måste vi bara få ihop alla bitar och det är många samtal som måste göras med alla inblandade innan förundersökningen är helt klar, säger Ola Björnstrand, åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.