49 vårdanställda har läst Noras journaler

Uppdaterad
Publicerad

Efter den uppmärksammade P1-dokumentären om en flicka som kallades Nora och som varit patient vid bland annat närpsykiatrin i Enköping, har många vårdanställda i Enköping och Uppsala loggat in och läst i hennes journaler.

Nästan49 vårdanställda i Uppsala och Enköping har läst Noras journaler efter attdokumentären ”Den fastspända flickan” sändes i slutet av januari i SverigesRadio P1. Dokumentären beskrev stora brister i vården av Nora, som dessförinnanvåldtagits av den förre länspolismästaren Göran Lindberg.

27av dem som har öppnat Noras journal har gjort det trots att de vanligtvis intehar med hennes vård att göra, enligt Sveriges Radio. Bland annat har denmanlige skötare som Nora tvingades gå till när hon nekades en kvinnligpsykolog, läst hennes journaler, trots att det var två år sedan Nora hadekontakt med skötaren.

Den fastspända flickan

– Vi ser väldigt allvarligt på om obehöriga går in i någon patients journal, säger landstingets jurist Mats Holmberg till ABC.

Polisenhar nu inlett en förundersökning om misstänkta dataintrång alternativttjänstefel. Samtidigt larmar nu landstinget självt om kontrollerna avjournalsystemen, att journalsystemet är trubbigt och svårt att kontrollera.

– Med tanke på hur många inloggningar som görs varje dag inom sjukvården – det blir väldigt få, om ens något fall någonsin som vi har upptäckt den vägen, säger Mats Holmberg.

Landstingetplanerar nu att skärpa de egna slumpmässiga kontrollerna av journalslagningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den fastspända flickan

Mer i ämnet