Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbandschefen om kränkningarna: ”Vi har inte gjort tillräckligt” Foto: SVT

500 värnpliktiga skickas hem efter allvarliga kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

500 värnpliktiga har skickats hem från Ledningsregementet i Enköping efter att soldater utsatts för allvarliga kränkningar. Det handlar bland annat om brist på mat, bestraffningar, vulgärt språk och tvång att delta i aktiviteter trots skador.

Enligt Pliktrådet, som är de totalförsvarspliktigas organisation, kunde man i oktober konstatera att det förekommit oegentligheter i form av systematisk kollektiv bestraffning på ett av Ledningsregementets kompanier, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Värnpliktiga upplevde att befälen förlöjligade problemet och tyckte att de hade gnällt när de hade påtalat det här, säger Pliktrådets kommunikationsansvarige Olof Wärmländer till SVT Nyheter Uppsala.

Bilden bekräftas av Therese Timpson, regementets kommunikationschef.

– Värnpliktiga har upplevt att det förekommit kränkande beteende och jargong, både bland värnpliktiga men även av befäl. Vi har jobbat med det här i flera år genom utbildning men eftersom problemet kvarstår har vi nu följt upp med intervjuer och fått en rapport i förra veckan. Där såg vi att värnpliktiga upplevt händelser som vi behöver utreda särskilt, men även att det fortfarande finns problem med för korta raster, dålig återhämtning, brist på mat och skador som inte tagits på allvar.

”En tystnadskultur”

Hur är det möjligt att det har kunnat fortsätta?

– Det är en bra fråga. Vi ser att det är ett fåtal individer som beter sig så här. Men det har också funnits en tystnadskultur där man sett det här beteendet men inte agerat.

De 500 värnpliktiga har nu skickats hem för att de anställda ska kunna jobba med frågorna under tre dagar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pliktrådet: ”Det är totalt oacceptabelt” Foto: SVT

Vet du mer? Tipsa oss: uppsala@svt.se

Varje år låter Försvarsmakten Kantar/Sifo utföra en enkätundersökning där rekryter får utvärdera sin grundutbildning anonymt.

2021 svarade totalt 3 718 rekryter:

  • 28 procent upplevde kränkningar under sin militärtjänstgöring. Det var en marginell minskning från 2020, då 30 procent svarade att de upplevt kränkningar.
  • Vanligast var att kränkningarna kom från andra värnpliktiga, men nästan lika många kom från anställda befäl.
  • Kvinnor var betydligt mer utsatta än män. 47 procent av de kvinnliga rekryterna upplevde kränkningar. Motsvarande siffra hos män var 23 procent.
  • 8 procent uppgav att de utsatts för diskriminering och trakasserier. Även där utsattes betydligt fler kvinnor (24%) än män (5%).

Källa: Försvarsmaktens GU-enkät

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.