Det är kopplingarna till Sverige som gör att Skatteverket kräver Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor. Foto: TT

Ågerup: ”Fullständigt absurt och skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket kräver Uppsalaentrepenören Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter. Till tidningen Dagens Industri säger Bengt Ågerup att han kommer ta strid mot Skatteverkets beslut.
– Fullständigt absurt och skamligt, säger han om beslutet till tidningen.

SVT Nyheter Uppsala berättade strax innan nyår att Bengt Ågerup krävs på drygt 1,2 miljarder kronor i skatt. Enligt Skatteverkets bedömning har Bengt Ågerup mellan åren 2010 och 2013 haft sin huvudsakliga vistelseort i Sverige. Bengt Ågerup själv anser att han varit bosatt i Frankrike och Schweiz och därför inte ska betala skatt i Sverige.

Bengt Ågerup säger i en intervju med tidningen Dagens Industri att han kommer att bestrida Skatteverkets beslut i rätten, och han menar även på att beslutet inte kommer gå att verkställa eftersom han saknar tillgångar i Sverige.

– De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar, säger Bengt Ågerup till Dagens Industri.

Läs mer: Bengt Ågerup krävs på 1,2 miljarder i skatt

Kopplingar till Sverige

Skatteverket menar att Bengt Ågerup haft starka kopplingar till Sverige under de aktuella åren. Bland annat eftersom han under perioden ägt en lägenhet i Uppsala och verkat inom ett flertal ideella engagemang i landet. I Uppsala har han bland annat sponsrat det lokala fotbollslaget Sirius. Skatteverket har i sitt beslut granskat Bengt Ågerups veckoschema och räknat hur många dagar han vistats i Sverige under tidsperioden. Till tidningen Dagens Industri säger Bengt Ågerup att hans ideella engagemang i Sverige använts emot honom.

– Allt sådant leder till dagar i Sverige. Det har varit en uppoffring från min sida och tagit tid från familjen, säger Bengt Ågerup till tidningen Dagens Industri.

SVT Nyheter Uppsala söker Bengt Ågerup för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ågerups skattetvist

Mer i ämnet