Fredrik Ahlsted (M). Foto: SVT

Fredrik Ahlstedt (M): ”Jag har inte gett upp”

Uppdaterad
Publicerad

Trots Liberalernas avhopp från Allianssamarbetet ger Fredrik Ahlstedt (M) inte upp hoppet om att än en gång bli kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.– Jag tror inte att någon som röstade på Liberalerna trodde att de skulle få se Erik Pelling som KS-ordförande.

Uppsalamoderaternas gruppledare Fredrik Ahlstedt säger till SVT Uppsala att Liberalernas besked om att gå ihop med S och MP är tråkigt, men att spelet om vem som ska styra Uppsala den kommande mandatperioden ännu inte är avgjord.

– Det är tråkigt att vi inte kan få till det här Allliansstyret,  men samtidigt har jag inte gett upp. För det här är inte en majoritet utan en minoritet som presenterats. Jag kommer kandidera till kommunstyrelsens ordförande 15 oktober, säger han.

”Verkligen inget mittenstyre”

Det ”mittenstyre” som S, MP och L presenterade under fredagsmorgonen ger Fredrik Ahlstedt inte mycket för.

– Du menar vänsterstyret. För rent matematiskt är det det. Bara 8 av 35 mandat är liberala och lägg därtill Vänsterpartiets 9 mandat så är det en övervägande vänstermajoritet med en S-ledd KS-ordförande. Det är verkligen inget mittenstyre det här.

Öppen för diskussion

Två veckor kvar innan kommunfullmäktiges sammanträde. Hur förbereder du dig?

– Jag kommer prata med så många som möjligt i kommunfullmäktige naturligtvis. Alla partier. Det finns fortfarande möjlighet att få till ett Alliansstyre. Jag tror det skulle vara bra för Uppsala och Uppsalaborna.

Innebär det att du skulle försöka knyta till dig SD och få till ett styre med dem?

– Vi kommer inte samarbeta med SD. Det har vi varit klara med hela tiden, säger Fredrik Ahlstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.