De första tecknen på att man fått i sig träsprit är illamående, sjukdomskänsla och synpåverkan. Foto: TT

Läkare på Akademiska varnar för ”fulsprit”: ”Man ska se till att aldrig få i sig skiten”

Uppdaterad
Publicerad

Den största skräcken inom sjukvården är att ungdomar ska få i sig metanol när de köper ”fulsprit” på sociala medier.

– Det är bara en tidsfråga innan katastrofen är här, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare på Akademiska sjukhusets beroendemedicinska avdelning.

Han är upprörd över de som säljer ”fulsprit” på nätet, och känner en stor oro för att den typen av handel ska leda till att ungdomar skadas för livet.

– Man ska se till att aldrig få i sig skiten. Så köp aldrig sprit som du inte vet var den kommer ifrån. Det finns en anledning till att spriten på nätet är

Chefsöverläkare Tobias Eriksson. Foto: SVT

billig, säger Tobias Eriksson.

Träsprit – billigt och farligt

Sjukhuset ser inte att sprit med narkotika i, eller alkoholhaltiga drycker utblandade med handsprit, är något stort problem i Uppsala.

– Men träspriten, metanolen, dyker upp då och då. Den kan leda till blindhet och i värsta fall till döden, säger Tobias Eriksson.

Träsprit är billigt och blir farligt när kroppen ska bryta ned den. Då förvandlas den till formaldehyd och myrsyra – ämnen som skadar kroppen.

Synpåverkan ett varningstecken

Om man misstänker att man fått i sig träsprit ska man genast kontakta sjukvården. De första tecknen är illamående, sjukdomskänsla och synpåverkan.

– Det farliga är att symptomen kommer smygande. Men inom vården kan vi ta prover och så finns det modern behandling som hindrar träspriten från att brytas ned till de farliga ämnena, säger Tobias Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.