Aktivisten: Ingen bomb – det var en orgonit

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta föremålet vid telemasten i Skutskär visade sig varken vara sprängmedel eller något annat explosivt.Enligt flera läsare var det i själva verket något helt annat.– Det var ingen bomb. Det var en orgonit, säger en aktivist som har placerat ut liknande föremål vid flera master runt om i Sverige.

En orgonit är en blandning av metallspån, kristall eller ädelsten som sedan gjuts ihop med polyester.

Personer som sysslar och tror på kraften med orgoner hävdar att extremt stark energi frigörs från kristallerna (eller ädelstenen) när polyestern härdas och krymper. Enligt de som tror på orgonitens kraft så suger en orgonit in negativ energi och omvandlar den till positiv energi.

– Det bildas ett kraftfält som skyddar mot till exempel elektromagnetisk strålning, som finns vid till exempel telemaster, säger en aktivist som SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med, och som vill vara anonym.

Tittare tipsar

Flera tittare hörde av sig till SVT Uppsala efter att vi avslöjat att föremålet som omhändertogs av bombgruppen vid telemasten i Skutskär bestod av metallflis och acrylmassa. Alla hävdade att det handlade om de så kallade orgonerna.

– Jag har varit i kontakt med polisen under kvällen för att försöka hjälpa till. Jag har bett om fler detaljer för att kunna säga exakt vilken typ av orgon det är, men polisen vill inte berätta på grund av förundersökningssekretess. Men jag är övertygad om att det är en orgon. Jag har själv placerat ut flera orgoner runt flera master runt om i Sverige.

Placerar ut runt om i Sverige

Aktivisten, som vill vara anonym, hävdar att hon tillsammans med andra, placerar ut orgoner inte bara vid master, utan också i bostadsområden runt om i Sverige.

– Vi gör det för att skydda mot elektromagnetiska fält. I nästan varenda hem finns det till exempel routers och dataskärmar som strålar ut kraftfält, och vi placerar ut orgonerna för att skydda folk.

Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, kan inte kommentera om föremålet som hittades vid telemasten i Skutskär skulle kunna vara en orgonit, eller om polisen har uppmärksammats på andra liknande föremål vid andra master i Uppland.

– Nej, något sådant har jag personligen aldrig hört talas om, säger Christer Nordström.

Skeptisk professor

Björgvin Hjörvardsson, professor i materialfysik vid Uppsala universitet och ledamot av Kungliga vetenskapsakademin, är skeptisk till teorierna bakom orgoner.

– Det låter som rapakalja. En fin tanke, men ändå rapakalja. Rent objektivt finns det ingen vetenskaplig grund för att det här skulle fungera, säger Björgvin Hjörvarsson

Men är det verkligen så? Kan inte ett sådant här föremål skydda mot elektromagnetisk strålning?

– Ja, det är ett välkänt faktum att metall kan ge skydd mot strålning. Men i det här fallet så skulle det bara skydda det som är inne i föremålet. Det påverkar inget utanför.

Björgvin Hjörvarsson vill ändå understryka att man ska ha respekt för människor som tror på sådana här fenomen.

– Absolut. Det handlar om placeboeffekt, och placebo kan ha mycket stark påverkan. Det ser vi inte minst inom medicinen.

”Handlar om placebo”

Professor Hjövarsson tar som exempel upp så kallad skärmsjukan. Mängder med personer har uppgett att de blir sjuka av att sitta för länge framför till exempel dataskärmar, och att de blir sjuka av den strålning som skärmen avger.

– Det finns ingen vetenskaplig grund för att den strålningen skulle kunna påverka människor. Men ändå blir människor sjuka. Och det handlar om placebo. Människor upplever att de påverkas, och då gör de det. Och den reaktionen måste tas på allvar. 

Den aktivist som SVT har varit i kontakt med tror inte på de vetenskapliga förklaringarna.

– Nej, jag ser effekterna i min vardag varje dag. Jag har till exempel placerat en orgonit bland mina växter, och de växer och frodas något oerhört.

Förstår du att folk är skeptiska till effekterna av orgoniter?

– Ja, absolut! Jag köper själv inte vilken skit som helst, men ser de positiva effekterna.

Teorierna om orgoner är den österrikiske och amerikanske psykiatrikern och sexologen Wilhelm Reichs, en lärjunge till Sigmund Freud.

Reichs teori var att orgonerna var tänkta att vara en universiell förlängning av sexualdriften. För behandling av impotens så konstruerade Wilhelm Reich speciella orgonlådor. Försäljningen av Orgonlådorna ledde till att Wilhelm Reich upprepade gånger dömdes för kvacksalveri i USA.

FAKTA – ORGONER

Sajten orgoniter.se beskriver Orgoner som en blandning av någon typ av metall/spån, kristaller eller ädelsten som härdas med Polyester då Polyester är det ämne som krymper mest. Den effekten vill man ha för den aktiverar stenen/stenarna inuti orgoniten bäst. Enligt sajten bör man sträva efter 50% metall/spån och 50% Polyester för att få optimal styrka.

När polyestern härdar detta tillsammans hävdar orgoniter.se att orgoniten aktiveras på så vis att kristallen/ädelstenen inuti ökar avsevärt i styrka. Enligt sajten så omvandlar orgonen negativ energi som finns överallt omkring oss till positiv energi.

Enligt flera forskare SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med finns inget vetenskapligt grund för att ett föremål konstruerat som beskrivet ska kunna påverka på det sätt som beskrivs på bland annat sajten orgoniter.se.

FAKTA – WILHELM REICH

Wilhelm Reich (1897-1957) var en österrikisk-amerikansk psykoanalytiker och sexolog.

Wilhelm Reich var lärjunge till Sigmund Freud, och förenade gärna marxistisk samhällsanalys med psykoanalys. Ett verk handlar till exempel om fascismens psykologiska orsaker, medan andra arbeten är mer renodlat inriktade på förhållandet mellan sexualitet och personlighet eller karaktär. Som psykoanalytisk teoretiker bidrog Reich tidigt bland annat med sinkaraktärsanalys. 1927 blev han medlem av kommunistpartiet men uteslöts 1934.

1933 flydde Reich tillsammans med sin fru undan nationalsocialisterna från Berlin till Wien. Därifrån emigrerade han till Danmark. Hans böcker om ”orgasmens funktion” och ”fascismens masspsykologi” brändes under de landsomfattande bokbålen i Nazityskland samma år. 1934 förlorade han sitt uppehållstillstånd i Danmark och fortsatte sin flykt till Norge. I augusti 1939, strax innan krigsutbrottet, flyttade Reich över sitt forskningslaboratorium till New York.

Senare under livet utvecklade Reich en egen teori kring något han kallade orgonenergi och orgoner. Dessa var tänkta som universella förlängningar av sexualdriften och utgjorde en grundläggande princip i universum. Reich sägs rentav ha hävdat att dessa orgoner var drivkraften hos UFO:n. För behandling mot impotens konstruerade han speciella orgonlådor för att i vila reflektera tillbaka de orgoner som annars strömmade ut ur kroppen. Försäljningen av orgonlådor ledde till att han dömdes upprepade gånger för kvacksalveri i USA.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.