Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Sjöberg Högrell (L), Emilie Orring (M), Björn-Owe Björk (KD) och Unn Harsem (C) presenterade på tisdagen ”Wikavtalet” – om hur allianspartierna vill styra Region Uppsala framöver. Foto: Hedda Boger/SVT

Trots minskat väljarstöd – så ska Alliansen styra regionen

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans backade allianspartierna i Region Uppsala 5,6 procentenheter – men får, med Sverigedemokraternas aktiva stöd, makten ytterligare fyra år.

– Det blir ett mindre minoritetsstyre än tidigare, men vi bedömer att vi är den konstellation som är bäst kommer att styra regionen den kommande mandatperioden, säger Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen.

På måndagen kunde SVT Uppsala rapportera att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kastat in handduken i jakten på att ta över makten i Region Uppsala och att Emilie Orring (M) vid onsdagens regionfullmäktige får fortsatt förtroende som regionstyrelsens ordförande, i och med Sverigedemokraterna aktivt kommer att rösta på henne.

Under titeln ”Wikavtalet”, efter Wiks slott, presenterade de fyra allianspartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – sin kommande gemensamma politik.

Val 2022

– Vi har gjort ett antal nödvändiga reformer och det här är nästa steg på dessa, säger Emilie Orring (M).

Ingenting nytt?

– Jo, bland annat hur vi ska bli en attraktivare arbetsgivare, minska beroendet av hyrpersonal och öka tillgängligheten.

I klippet ovan kan du få veta mer om avtalet.

Så blev mandatfördelningen i Region Uppsala efter valet 2022. Foto: SVT

Under den gångna mandatperioden satt även Miljöpartiet med i styret, men lämnar nu då man inte ville få makten med hjälp av SD.

– Vi kommer att tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nu bli en stark opposition, säger regionrådet Hans Wennberg (MP).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Wennberg, regionråd för Miljöpartiet, ser fram emot att sitta i opposition. Foto: Hedda Boger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet