Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar lagkaptenerna Ida Mattson och Olivia Klaar om hur de reagerade på beskedet att laget läggs ned. Foto: August Viberg/SVT

Almtunas damlag läggs ned för att spara pengar: ”Känns för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyklubben Almtuna IS lägger ner sitt damlag för att få ihop klubbens ekonomi. Beskedet kom som en överraskning för spelarna.

– Det känns för jävligt. Halva laget har flyttat hit från andra länder eller städer, och nu blir det så här, säger lagkaptenen Ida Mattsson.

Uppsalaklubben i damernas andra division NDHL dras med ekonomiska problem, och i slutet av förra veckan fick damlaget beskedet om att deras verksamhet läggs ned för att spara pengar, vilket UNT var först med att rapportera om.

– Stora delar av damverksamheten är ofinansierad, och det kan vi inte bära, säger Petteri Olsén, ordförande i Almtuna till SVT.

Att ta medel från andra verksamheter i klubben skulle påverka fler spelare, menar Almtunas ledning.

Långsiktiga konsekvenser

Lagkaptenen Ida Mattson menar att beslutet får konsekvenser både på kort och lång sikt.

– Nu har unga tjejer som vill börja spela inte ens ett lag att se upp till, säger hon.

Uppsalalaget är det andra damlaget som läggs ned på kort tid och Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark anser att det är olyckligt att damlag läggs ned när det går bra för sporten.

– Vi ser en tillväxt på nästan 30 procent under förra året, säger han.

Enligt Olivia Klaar, vice lagkapten i damlaget, har man presenterat förslag på lösningar och även hittat sponsorer, men inte fått gehör. Almtunas ordförande Petteri Olsén säger å andra sidan att man inte fått något sådant förslag.

Hör honom i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petteri Olsén, ordförande i Almtuna, säger att han förstår att frågan om damlaget är kontroversiell. Foto: Pontus Stark/SVT

Fotnot: Artikeln har uppdaterats med svar från Almtunas ordförande. Till en början hänvisade klubben till ett pressmeddelande på sin sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.