Anna Linnerborn väljer att anmäla kirurgmottagningen på Akademiska sjukhuset efter en gastric bypass operation. Foto: TT/SVT

Anna har ständiga smärtor efter operation – anmälde Ackis

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2018 genomförde Anna Linnerborn från Uppsala en gastric bypass på kirurgmottagningen vid Akademiska sjukhuset. En operation som skulle hjälpa henne att gå ner i vikt och starta ett nytt liv. Men riktigt så blev det inte och i dag ångrar hon operationen.

I dag, ett och halvt år senare, upplever Anna Linnerborn ständig smärta i sina tarmar, något som påverkar hennes mående – dagligen.

– Det känns som att någon sitter och sliter, hugger och drar i tarmarna. Jag kan inte äta mat – det gör ont i tarmarna. Jag kan inte dricka vatten – det gör ont i tarmarna. Jag kan inte dricka kaffe – det gör ont i tarmarna, säger Anna Linnerborn.

Gastrisk bypass är en typ av fetmaoperation där man tar bort en stor del av magsäcken och där en del av tunntarmen kopplas ur.

Gjorde en patientanmälan

Anna har åkt till akuten på Akademiska sjukhuset flera gånger efter ingreppet. Magsår och smärtor i tunntarmen har varit några av komplikationerna.

I början av januari i år valde hon att göra en anmälan till patientnämnden. Detta efter lång tid av återbesök och förhoppning om att något skulle förbättras.

– Jag gör inte en anmälan för att sätta dit någon, utan att jag vill att det ska hända någonting. Min förhoppning är att jag ska få hjälp av någon annan specialist om de på Akademiska sjukhuset inte kan hjälpa mig.

SVT Nyheter Uppsala har varit kontakt med ansvarig för kirurgmottagningen vid Akademiska sjukhuset som inte vill kommentera – med hänvisning till att en utredning pågår.

Så gör du anmälan om du är missnöjd med den vård du fått

Du kan lämna synpunkter eller klagomål på flera sätt:

  •  Kontakta den mottagning där du fick vård eller behandling i första hand.
  •  Du kan även kontakta patientnämnden i region Uppsala direkt via mail, telefon eller post.
  •  Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
  •  Du kan också anmäla händelser till Diskrimineringsombudsmannen eller polisen, om dina klagomål rör något som kan vara diskriminerande eller brottsligt.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.