Ida Persson har arbetat som operationssjuksköterska i över 10 år och har aldrig varit med om något liknande. Foto: Julia Forslund/SVT

30 barnoperationer har ställts in på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

På barnoperationsavdelningen på Akademiska sjukhuset har 30 operationer ställts in sedan förra fredagens operationsstopp.

– Det är jättestressande för oss i personalen att tänka på att de här barnen måste opereras, säger operationssjuksköterskan Ida Persson.

Hittills har ungefär 100 planerade operationer ställts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till följd av materialbrist. Av dem berör nästan en tredjedel barn.

– Vårt arbete kompliceras när vi inte har tillgång till det material som vi behöver, men framförallt så tänker vi på alla de barn och deras familjer som blivit drabbade, säger Ida Persson.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Arbetat länge för att öka antalet operationer

Den 1 mars 2018 bildades Barnsektionen, där Barnintensivvårdsavdelningen (Biva), Barnanestesi- och barnoperationsavdelningen och Barnuppvakningsavdelningen ingår. Sedan dess har de arbetat hårt för att korta väntetider och sedan ett år tillbaka har antalet genomförda planerade operationer varit högre än någonsin.

– Och nu tvingas vi ställa in operationer som vi måste ta igen. Det är otroligt frusterande, säger överläkare och sektionschefen Rainer Dörenberg.

De 30 planerade operationerna av barn som har ställs in motsvarar 38,5 procent av avdelningens totala antal operationer under den tiden. Om fler kommer att ställas in vet man ännu inte.

– Vi har redan ett fullspäckat schema sedan tidigare, så vi är oroliga. Det känns som att det kommer att ta lång tid innan vi är på banan igen, säger Ida Persson.

I klippet ovan kan du höra Ida Persson berätta om hur avdelningen påverkas av bristen på sjukvårdsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet