Problemen på Akademiska sjukhuset kommer att kvarstå lång tid framöver. Foto: TT

Operationsstoppet på Akademiska sjukhuset förlängs till tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset förlänger stoppet för planerade operationer till nästa vecka och konstaterar att problemen kan forsätta i upp till tre månader. Det framkom vid en presskonferens idag.

– Vi bedömer att det kommer att ta lång tid innan problemen är lösta. Läget är allvarligt, säger chefsläkaren Mikael Köhler.

Sedan regionerna i Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland bytte leverantör av sjukvårdsmateriel den 1 oktober har det utbrutit kaos då de inte fått de förbrukningsartiklar de behöver för vården. Planerade operationer har ställts in i Uppsala, Dalarna och Västmanland, och tre av fem regioner befinner sig fortfarande i stabsläge.

På fredagen avblåstes det regionala stabsläget i Uppsala, men på Akademiska sjukhuset behåller man stabsläget lokalt.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Bedömningen är att det ansträngda läget kan komma att få effekter på vårdköerna. Det finns till och med risk för patientskador, enligt Mikael Köhler.

– Trots de åtgärder vi har vidtagit ser vi knappt någon förbättring alls, säger chefsläkaren Mikael Köhler och fortsätter:

– Att ha en dialog med leverantören, beställa från annat håll och att spara på utrustning räcker inte.

Hittills har 97 operationer ställts in i Uppsala.

Djup förtroendeklyfta

Det framgår också att det finns en förtroendeklyfta mellan Region Uppsala och leverantören Apotekstjänst.

– Vi tar höjd för att leverantören inte kommer att kunna leverera det som behövs de kommande tre månaderna, säger Mikael Köhler.

Björn Kardell, avdelningschef för transport och logistik på region Uppsala, säger att man fått ”slita” för att få ut gods, även om mängderna inte är vad man hoppats på.

– Vi har kraftsamlat för att kunna distribuera ut till sjukhuset så fort som möjligt, men det är lite svårt att få leveransbesked.

På frågan hur man ställer sig till att leverantören inte har kunnat leverera materiel enligt avtal svarar Björn Kardell:

– Det kommer att komma en ordentlig utredning och jurister är inkopplade.

Hjälp från andra regioner

De drabbade regionerna har fått nödhjälp från andra håll i landet.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått hjälp från Stockholms läns landsting med beställningar och distribution.

Under presskonferensen meddelandes även att Akademiska sjukhuset levererar 80 procent av sin ordinarie kapacitet trots det krisartade läget. Akuta och nödvändiga operationer där väntetid kan innebära komplikationer omfattas inte av operationsstoppet.

Titta på klippet för att se vår intervju med Akademiska sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet