Uppsalaforskaren Ragnar Westerling ser allvarligt det ökade antalet anmälningar till patientnämnden. Foto: SVT

Experten om antalet ökade patientanmälningar: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2013 har antalet patientanmälningar i regionen nästan fördubblats, och det ökade antalet anmälningar är något som bör utredas, det menar Uppsalaforskaren Ragnar Westerling.

Förra året inkom 1916 anmälningar till patientnämnden i Region Uppsala, vilket nästan är en fördubbling sedan 2013, något som Uppsalaforskaren Ragnar Westerling ser allvarligt på.

– Det är oroande att fler patienter finner skäl till att klaga på hur vården har blivit. Det har varit en ganska stor ökning utav anmälningarna, och där kan med sannolikhet hitta viktiga saker som man kan förbättra, säger Ragnar Westerling, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet.

Bör utredas

En annan faktor är att man försöker utreda på varför antalet anmälningar fortsätter öka, det menar Ragnar Westerling.

– Man bör utreda och undersöka vad bakgrunden kan vara till den här ökningen. Det kan handla om rutiner, hur man kommunicerar med sina patienter, hur man förklarar något.

Titta på klippet för att höra mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.