Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar överläkaren Magnus von Seth och verksamhetschefen för infektionsvården Fredrik Sund om vad ökningen av covid-patienter på Akademiska beror på. Foto: Yvonne Åsell/TT

Nu rustar sjukvården för fler covidsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har antalet patienter som vårdats för covid-19 på Akademiska sjukhuset ökat. Just nu vårdas omkring tio covid-patienter, varav en på intensiven.

– Vi har planerat att det kommer att öka och bli fler patienter med tiden, säger Magnus von Seth, överläkare på centralintensiven på Akademiska sjukhuset.

Fler ovaccinerade i yngre åldrar har sökt vård för covid-19 på Akademiska sjukhuset. Under sommaren har siffrorna för vårdsökande varit låga men den senaste veckan har trenden vänt.

– Vi ser väldigt få äldre som söker vård. Det är personer mellan 20-60 år som dyker upp på sjukhusen just nu, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsvården på Akademiska sjukhuset.

”Tror på klusterutbrott”

Det som oroar verksamhetschefen Fredrik Sund i höst är om den nya deltavarianten av coronaviruset skulle få mer spridning i Uppsala län och oviljan att ta vaccinet.

– Vi ser tydligt vilken effekt vaccinationerna har för att personer ska undvika svår sjukdom.

Magnus von Seth är inne på samma spår:

– Vi tror ju på klusterutbrott, det vill säga små grupper där man har sämre vaccinationstäckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet